Annons

"Att driva politik är att presentera egna förslag”

Replik på debattinlägg om kommunpolitiken i Nybro, inlägget publicerades 29 april.
Företrädare från moderaterna (M) i Nybro kommun skriver i ett debattinlägg om underskottet i Individ- och familjenämnden. De skriver att de från första sammanträdet denna mandatperiod kunnat se underskottet och att de krävt åtgärder och aktivt kommit med förslag på åtgärder från dag ett.
Debatt • Publicerad 5 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi väntar spänt på moderaternas agerande och aktiva deltagande i nämndens arbete med  kreativa nya förslag för en budget i balans.”
"Vi väntar spänt på moderaternas agerande och aktiva deltagande i nämndens arbete med kreativa nya förslag för en budget i balans.”Foto: Arkivbild

De skriver om politisk populism och att underskottet beror på avsaknad av politiska förslag, beslut, idéer och agerande. Vi ställer oss väldigt frågande till denna retorik och avsaknad av det egna ansvaret. Nämnden har kontinuerliga uppföljningar och beslut av budget och effektiviseringar. Vår bild är att alla beslut som har tagits har (M) stått bakom.

Därför blir vi väldigt konfunderade över om vi missat alla åtgärder och förslag från (M). För att vara säkra på vår sak så har vi gått igenom protokoll från nämnden. Det är möjligt att vi missat något och då ber vi om ursäkt, men vi har inte hittat ett enda förslag, åtgärd eller yrkande, ej heller någon reservation när det gäller budget från (M).

Annons

Har man ett politiskt uppdrag och har avvikande uppfattning mot de förslag som ligger till grund för beslut så är det kutym att lägga andra förslag. Men det verkar inte attrahera (M), de anser det bättre att gå ut i media och tala om och kritisera vad andra partier enligt dom inte gjort. Väldigt konstigt sätt att ta ansvar på.

I sitt inlägg skriver man också om arbetslinjen. För den som inte är initierad så var det en motion som (M) lämnade till kommunfullmäktige om att stärka Nybro kommuns socioekonomiska situation. I motionen beskrivs bland annat Växjö som en kommun som gått före genom sitt strategiska arbete med ekonomiskt bistånd och att Nybro behövde arbeta på liknande sätt.

Det är klart att vi blir förvånade över förslaget då många kommuner vallfärdat till Nybro för att ta del av vårt sätt att jobba med dessa frågor. Nybro kommun har under många år arbetat på det sättet och i jämförelse med Växjö har nämnden i Nybro en lägre totalkostnad för hela verksamheten inom försörjningsstödet. Vi väntar spänt på moderaternas agerande och aktiva deltagande i nämndens arbete med kreativa nya förslag för en budget i balans.

För Centerpartiet i Nybro

Kristina Meyer,

Ann-Mari Johansson

Helén Danielsson

Ledamöter i Individ och familjenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons