Annons

”Är Blå union för Nybro näringslivsfientliga”

Kommunpolitik i Nybro
På Kommunstyrelsens arbetsutskotts möte i april behandlades frågan om tilldelning efter upphandling av ny brandstation i Nybro. Där valde KD´s företrädare att lägga fram ett avslagsyrkande på tilldelningen. Man hänvisar till den ekonomiska situationen och vill avvakta bättre tider.
Debatt • Publicerad 20 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi ser varje dag hur byggbolagen omkring oss varslar personal eller går i konkurs.”
”Vi ser varje dag hur byggbolagen omkring oss varslar personal eller går i konkurs.”Foto: Jan Stenqvist

Detta skapar genast många frågor. När den tidigare upphandlingen blev överprövad och stoppad, varför yrkade man inte då på att vi inte skulle göra en ny upphandling. Nu tillät man både kommunen men kanske framförallt de budande byggföretagen att lägga ner nya pengar på att engagera sig i en ny upphandling.

Blå union vill helt sonika att de redan pressade byggföretagen ska få ta den kostnaden helt i onödan. De vill också alltså vänta tills lågkonjunkturen vänder mot högkonjunktur något som vi alla vet kommer innebära betydligt högre kostnader för kommunen i en ny upphandling. Inför denna upphandling hade vi ett enigt KSAU där alla partier sa att lågkonjunkturen kunde hjälpa oss att få ett bättre pris, något vi också lyckades med.

Annons

Men trots detta vill Blå union att vi ska bortse från alla de projekteringspengar med mera som vi redan lagt ner för att de vill vänta med att bygga tills det blir dyrare. En högre byggkostnad är något som kommer påverka oss under en lång tid framöver. Vi kan inte bara titta här och nu.

Vi ser varje dag hur byggbolagen omkring oss varslar personal eller går i konkurs. Hittills i år i Sverige går sju byggföretag om dagen gått i konkurs. Konkurserna ökade med 42 procent i mars i år jämfört med förra året.

Offentlig verksamhet behöver investera i lågkonjunktur, det blir billigare för kommunens invånare, det hjälper näringslivet och framförallt så räddar det arbetstillfällen. Att Blå union för Nybro ena dagen är positiva till att vi ska upphandla för att andra dagen vilja stoppa tilldelningen visar ännu en gång på hur oseriösa de är i sin hantering av viktiga frågor.

Denna hantering kan inte ses på annat sätt än rent näringslivsfientlig. Förutom detta vill de också fördröja behovet av att ge de anställa på brandstationen en dräglig arbetsmiljö i moderna lokaler anpassade för dagens verksamhet. I majoriteten är vi dock överens om att lokalerna behövs och den rätta tiden att investera är nu.

Tobias Fagergård (S) Kommunstyrelsens ordförande

Christina Davidson (C) Kommunstyrelsens 1: vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons