Annons

”Använd din röst - annars bestämmer andra åt dig”

EU-valet
Från och med idag och fram till valdagen den 9 juni kan du rösta i EU-valet var som helst i hela landet. Du har 18 dagar på dig att rösta. Rösta redan nu för att slippa köer och ha det gjort om något oförutsett skulle dyka upp på valdagen den 9 juni.
Debatt • Publicerad 22 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Genom att använda din rättighet att rösta värnar du vår demokrati och ser till att de om fattar besluten representerar dig och det du tror på.”
”Genom att använda din rättighet att rösta värnar du vår demokrati och ser till att de om fattar besluten representerar dig och det du tror på.”Foto: Johan Nilsson/TT

Ta med dina vänner eller din familj. Kom ihåg att ta med ditt röstkort och ID-kort. Din närmsta vallokal hittar du på Valmyndighetens hemsida.

Då kanske du frågar dig - varför ska jag rösta?

Annons

# Detta är det viktigaste EU-valet någonsin: Vi har ett fullskaligt krig i Europa. Frågor som vi för bara några år sedan tyckte var självklara, som varaktig fred i vårt närområde och respekt för demokrati, kan vi inte längre ta för givna. EU skapades en gång i tiden för att säkra freden i Europa efter andra världskriget.

Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i Sverige
Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i SverigeFoto: National Teams
”Idag är det viktigare än någonsin att vi alla står upp för den obestridliga ursprungsidén. Fria och rättvisa val blir på många håll i världen alltmer sällsynta och odemokratiska röster blir allt starkare både utanför och inom EUs medlemsländer. Demokratin är ingen självklarhet.”
Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i Sverige.

Idag är det viktigare än någonsin att vi alla står upp för den obestridliga ursprungsidén. Fria och rättvisa val blir på många håll i världen alltmer sällsynta och odemokratiska röster blir allt starkare både utanför och inom EUs medlemsländer. Demokratin är ingen självklarhet.

Generationer före oss har fått kämpa för den, även i Europa. Därför måste vi hjälpas åt att föra demokratin vidare till våra barn och barnbarn. Genom att rösta står vi tillsammans upp för demokratin.

# De lagar som Europaparlamentet stiftar påverkar dig varje dag: ditt badvatten och din lunchlåda, utsläppen från din bil, luften du andas och din sopsortering är bara några exempel.

# Närmare 40 procent av alla svenska lagar har sitt ursprung i beslut som fattas på EU-nivå. På kommunal och regional nivå är andelen ännu större. Under denna mandatperiod har Europaparlamentet bland annat antagit regler som ska skärpa utsläppen från bussen du tar till jobbet, säkerställa bättre luftkvalité, göra det möjligt att ladda din mobil och dator med samma laddare, ge dig möjlighet att påverka vilka annonser du ser på sociala medier och stoppa avskogning som orsakas av ditt morgonkaffe.

Våra folkvalda har även antagit nya regler som ska göra det möjligt för dig att hämta ut ett recept när du semestrar i ett annat EU-land.

 Att rösta är alltid viktigt – i kommunalvalet, regionvalet, riksdagsvalet och EU-valet. Genom att använda din rättighet att rösta värnar du vår demokrati och ser till att de om fattar besluten representerar dig och det du tror på.

# Det är ett enkelt sätt att påverka de frågor du brinner för. Oavsett om du tycker att EU-besluten är bra eller dåliga är det något som påverkar dig lika mycket som riksdagens, kommunernas och regionernas beslut. Din röst avgör vilka 21 svenska ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till.

I år går nästan hälften av världens befolkning till val och nu är det din tur att använda din röst och påverka din framtid. Du är en av ungefär 370 miljoner EU-medborgare, varav över 186 900 från Kalmar län, som har rätt att använda din demokratiska rättighet att rösta i EU-valet.

Vid det senaste EU-valet 2019 röstade 53,5 procent i Kalmar län vilket bara är snäppet under det genomsnittliga valdeltagandet i Sverige som var 55,2 procent. Dock finns stora skillnader i valdeltagandet inom länet, från 48,4 procent i Oskarshamn till 71,3 procent i Mörbylånga, dock påverkades röstdeltagandet i Mörbylånga att en lokal folkomröstning genomfördes på EU-valdagen.

Annons

Oavsett skillnaderna är det fortfarande långt kvar till de 84 procent som röstade i det senaste riksdagsvalet trots att en stor del av den svenska, regionala och lokala lagstiftningen och därmed också Kalmar län påverkas antingen direkt eller indirekt av det som händer i EU.

Förtidsröstningen inleds idag. Tveka inte. Använd din röst. Annars bestämmer andra åt dig.

Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons