Annons

Äntligen invigs nya Byteatern

Byteatern
”Att satsa på den fria och obundna scenkonsten känns särskilt angeläget i en tid som präglas av ökad främlingsfientlighet och polarisering. Kulturen en självklar del i ett modernt välfärdssamhälle.”
Publicerad 6 september 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Efter en lång till- och ombyggnadstid står nu nya Byteatern klar för att invigas. En mångmiljonsatsning för att ge kulturen i regionen ett lyft skriver dagens debattörer.
Efter en lång till- och ombyggnadstid står nu nya Byteatern klar för att invigas. En mångmiljonsatsning för att ge kulturen i regionen ett lyft skriver dagens debattörer.Foto: Sara Jonasson

I dag öppnar Sveriges modernaste scenkonsthus i Kalmar hamn - mitt i det framväxande universitetsområdet. Äntligen kan ridån gå upp för nya Byteatern, Kalmar Länsteater! Satsningen innebär ett ordentligt kulturlyft för hela regionen.

Teaterns medarbetare och chefer har genom åren med stor passion kämpat för en renovering och av en större länsteater. Nu kan de välkomna allmänheten som får möjlighet att gå på ännu fler spännande föreställningar.

Annons

Dagens invigning är inte bara en viktig kulturpolitisk milstolpe för oss som bor i Kalmar län. Invigningen är också en nyhet i hela scenkonst-Sverige. Att det byggs nya teaterhus är faktiskt relativt unikt. Få visar samma mod som Kalmar kommun och Region Kalmar län nu gör. Enligt vår överenskommelse står Kalmar kommun för investeringen i form av höjda hyror (4,4 miljoner kronor) medan regionen skjuter till ett årligt höjt driftsanslag (5 miljoner kronor) samt gör teknikinvesteringar.

Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande
Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförandeFoto: Mats Holmertz
”Ett levande kulturliv är grundläggande för att människor ska trivas och vilja bosätta sig här.”
”Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande”

Vi gör den här satsningen för att särskilt våra barn och unga ska ges ett större utbud av föreställningar som kan roa, utmana och problematisera verkligheten. Tillsammans vill vi lyfta fram värdet av att det i länet produceras och erbjuds professionell teater av hög kvalitet. Scenkonsten är inte minst en viktig del av yttrandefriheten. Teater bidrar till att skapa ett mer levande, socialt och demokratiskt hållbart samhälle. Att satsa på den fria och obundna scenkonsten känns särskilt angeläget i en tid som präglas av ökad främlingsfientlighet och polarisering. Kulturen en självklar del i ett modernt välfärdssamhälle.

Satsningen är också ett sätt att stärka Kalmars och regionens attraktionskraft. Ett levande kulturliv är grundläggande för att människor ska trivas och vilja bosätta sig här. Satsningen kommer förhoppningsvis att leda till både fler nöjda invånare och fler nöjda besökare.

I korthet kan publiken se fram emot följande:

1) Fördubblad repertoar! Det ökade driftsbidraget (40 procents höjning) innebär bland annat en fördubbling av antalet skådespelare. Byteatern kommer varje år att kunna ha fyra premiärer istället som tidigare två. Det kommer att finnas sex produktioner som spelas och turneras med varje år. Grundtanken är att erbjuda både mer teater i Kalmar och mer teater på turné i hela länet. Det nya huset och ökade anslaget ger möjlighet att repetera, turnera och spela samtidigt, något som tidigare var omöjligt.

2) Fördubblad teaterbyggnad! En toppmodern teaterbyggnad på över 4 000 kvadratmeter med ny foajé, ny scen, nya repetitionslokaler, förbättrade lokaler för verkstäder, ateljéer och teaterpedagogisk verksamhet. Den nya stora scenen kommer att ta nästan 200 personer och tillsammans med lilla scen kan teatern husera 300 personer i huset samtidigt. Byteatern blir också först i Skandinavien med att ha ett nytt avancerat ljudsystem som idag används i bland annat Royal Albert Hall och Sydney Opera House. Teatern har även en helt ny LED-baserad ljusrigg. Tillsammans med andra åtgärder ger det möjlighet att arbeta mer miljömedvetet.

3) Plats för fler barn! Byteatern utökar sin teaterpedagogiska verksamhet. Fler skolbarn får möta Byteatern inte bara som publik utan också som nyfikna medskapare.

4) Mer dans! Den nya scenen har ett nytt dansanpassat golv och kommer att ta emot både svenska och internationella dansgästspel.

5) Bättre tillgänglighet! Den nya teatern är helt funktionshinderanpassad.

6) Scenkonsthuset ger teaterns medarbetare en arbetsmiljö i absolut högsta klass

Annons

Precis som när det nya Konstmuseet stod färdigt 2008 i stadsparken kommer intresset återigen att vändas mot Kalmar från hela landet. Nu kommer man nyfiket undra vad Byteatern ska berätta och gestalta.

Oavsett repertoar ges Byteatern de allra bästa förutsättningarna att erbjuda publiken teater- och dansföreställningar av världsklass. Vi ser fram emot att se dagens invigningsföreställning Förvandlingar och givetvis många fler besök framöver. Eftersom det anses bringa otur att säga ”lycka till” till skådespelare och kulturarbetare så säger vi istället ”kör hårt” till nya Byteatern!

Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons