Annons

"Antisemitismen finns inom alla politiska läger”

Förintelsekonferens
”Imorgon,den 13 oktober kommer min statsminister Stefan Löfven att inviga Förintelsekonferensen i Malmö.”
Debatt • Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 13 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jag kan bara hoppas att denna Förintelsekonferens ska lyfta upp detta problem för det judiska folket till en ny nivå.”Foto: Arkivbild

Överallt kan jag läsa i olika medier hur svenskar tycker/tänker om antisemitismen och tyvärr verkar många stödja SD och då finns det ju bara ett hot mot oss judar!

Nej, så är det verkligen inte och jag blir oändligt trött på dessa föreställningar om var antisemitismen kommer ifrån, ofta pekar man åt fel håll. Att "peka" hjälper inte oss judar det minsta.

Annons

Neonazismen är lika farlig idag som de islamiska extremister som hatar i Sverige, varken mer eller mindre,men: Det är att angripa problemet från fel håll när man är så förblindad som många svenskar är och jag hoppas av hela mitt hjärta ett den nedbantade Förintelsekonferensen ska tala om antisemitismen som något vi alla bär ansvar för och hur det ska hanteras, förutom mer utbildning för morgondagens ungdomar, ledare.

Vi behöver nya metoder, riktlinjer för myndigheterna för att mycket effektivare bekämpa antisemitismen och lagföra dom som begår antisemitiska brott.

När JO och polisens hatgrupp lägger ner anmälan efter anmälan är det något som inte stämmer, vilket jag själv fått uppleva men även andra judar jag känner.

Den nuvarande justitieministern har fullständigt misslyckats under alla dom år han varit ansvarig, sedan 2014, antisemitismen har bara ökat från år till år. Demokratiministern har inte tillfört något sedan hon fick den statsrådsposten.

När Hedi Fried säger att hon känner igen mycket av det som sker i vårt samhälle och att det finns paralleller till 30-talet så måste politiker reagera, göra mer och förstå vad som händer!

Jag är orolig för den ökade antisemitismen i hela Europa, både i Sverige men framför allt i Polen, Ungern, Ryssland.

Jag kan bara hoppas att denna Förintelsekonferens ska lyfta upp detta problem för det judiska folket till en ny nivå där vi kan se, känna att myndigheter och andra gör mer än vad som sker idag.

Jag är socialdemokrat men tyvärr så finns antisemitismen inom alla politiska läger, kommuner, även här i Kalmar där frågan inte finns på dagordningen, inte ens i mitt eget parti.

Jag har själv blivit tillfrågad om jag ville komma med synpunkter när en grupp som tillsattes i Kalmar för att jobba just med minoritetsfrågor, men det rann bara ut i sanden.

Michael Waxmann, socialdemokrat, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons