Annons

”Ambulanshelikopter – för ett tryggare Kalmar län”

Sjukvård
Kalmar län är en av få regioner som saknar tillgång till ambulanshelikopter. Detta trots att vi är ett avlångt, i stora delar glesbefolkat, län med långa avstånd.
Debatt • Publicerad 6 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Genom en välfungerande ambulanshelikopterverksamhet – i egen regi eller i samverkan med kringliggande regioner – skulle patientsäkerheten öka.”
”Genom en välfungerande ambulanshelikopterverksamhet – i egen regi eller i samverkan med kringliggande regioner – skulle patientsäkerheten öka.”Foto: Johan Valkonen

Vi har en i nationell jämförelse god ambulanstäckning men den är likväl sårbar vid större olyckor, eller om flera larm kommer in samtidigt från olika ställen.

En ambulanshelikopter skulle således innebära en välkommen komplettering till den nuvarande ambulansverksamheten både genom att kunna göra snabba utryckningar dit ambulansen har svårt att nå eller till platser dit det tar lång tid att köra. Särskild nytta skulle en ambulanshelikopter vara vid insatser i exempelvis våra skärgårdar och på Öland.

Annons

Genom en välfungerande ambulanshelikopterverksamhet – i egen regi eller i samverkan med kringliggande regioner – skulle patientsäkerheten öka. Detta ger sig självt eftersom insatstiderna minskar, antalet omlastningar av patienter likaså, såvida man bygger helikopterplattor på sjukhusen. Vid akuta larm kan enstaka minuter i insatstid innebära skillnaden på liv och död.

Kristdemokraterna i Region Kalmar län har i snart 15 år drivit frågan om att införa en ambulanshelikopter, eller åtminstone förbereda våra sjukhusbyggnader för att kunna ta emot en helikopter. Hittills har vi fått nej med motiveringen att det kostar för mycket.

Vi inser att vårt förslag är förknippat med kostnader. Vi anser emellertid att kostnaden går att motivera utifrån patientsäkerhetsperspektivet. Även invånarna i Kalmar län bör kunna hämtas av ambulanshelikopter när olyckan är framme.

Arne Sjöberg (KD), leg. Läkare

Kerstin Lahi (KD), leg. Läkare

Annons
Annons
Annons
Annons