Annons

”Älskade varg - fridlyst men jagad”

Replik i debatt rörande vargjakt, tidigare inlägg 16 april.
En fridlyst, starkt hotad djurart som tycks väcka de allra märkligaste känslor på en del håll.
Debatt • Publicerad 20 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi svenskar tar starkt avstånd från just troféjakt när det gäller andra länders djur medan vi gör precis detsamma i Sverige.”
”Vi svenskar tar starkt avstånd från just troféjakt när det gäller andra länders djur medan vi gör precis detsamma i Sverige.”Foto: Paul Kleiven

Läser med största fasa att ett gäng centerpartister i Kalmar län ger sig in i vargdebatten. Tänker att ni män, som barn blev nattade med sagan som ”Rödluvan och Vargen” och att ni kanske på grund av detta hyser rädsla för vår svenska varg i vår svenska natur.

Ni bollar med siffror som Naturvårdsverket presenterar, att vi ska ha 170 vargar i Sverige. Som gammal hunduppfödare vet jag att det skulle aldrig godkännas genetiskt att ha detta som en sund avelsbas, tror inte ens att 400 individer skulle räcka. Håll vargstammen på en viss nivå, men låt erfarna jägare selektera vilka djur som ska skjutas.

Annons

Vargen är ett flockdjur, det vet alla och unga individer drar iväg från flocken för att bilda nya revir och ska det skjutas så är det dessa djur. Då slipper vi kringvandrande ensamvargar som blir till någon form av hysterisk massmedialt drev och som på grund av detta naturligtvis ställer till uppståndelse.

Vargen river då och då boskap, senast två små ponnier, inte som ni påstår hästar, men bor man i konstaterat vargområde så får man ta konsekvensen av att ha gråben kring sig. Jag jämför med att släppa ut hunden lös om man bor vid en livlig trafikerad motorväg.

Alla som får sina tamdjur skadade av varg får ekonomisk ersättning. Självklart kan inte en slant ersätta ett djur, men jag har svårt att tänka att man släpper ut sina allra värdefullaste djur utan daglig uppsikt och med rejäla rovdjursstaket.

Nu är det inte bara den lagliga jakten som decimerar vår vargstam, enligt färska siffror dödas omkrin 18 procent av våra vargar av illegal jakt. Skäms på er tjyvskyttar!

Det händer att vargen dödar hundar, enligt försäkringsbolaget AGRIA dödades EN hund av varg 2023 medan som exempel 144 hundar dödades av vildsvinen.

Att sedan jakten på samtliga våra rovdjur tenderat till att bli en form av troféjakt gör det hela än osmakligare. Vi svenskar tar starkt avstånd från just troféjakt när det gäller andra länders djur medan vi gör precis detsamma i Sverige.

Så jag vädjar till lantbruksminister Peter Kullgren att inte lyssna på lobbyisterna som ylande skenar runt och piskar upp ett osunt och märkligt varghat i maktens korridorer. Vi har råd, mod och kärlek att behålla den svenska vargstammen

Pia Schröder, Arontorp

Annons
Annons
Annons
Annons