Annons

”Allt är inte rött eller blått”

Politik
Måste man vara höger eller vänster i politiken? Frågan restes på en trevlig  debattkväll av MP för några dagar sedan. Den får en att fundera!
Debatt • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kalmar styr S, C och V. Läs Persson, Ländin, Holmberg, Johansson och Akinder. Så gott som allt som kommer från Alliansen avslås.”
”Kalmar styr S, C och V. Läs Persson, Ländin, Holmberg, Johansson och Akinder. Så gott som allt som kommer från Alliansen avslås.”Foto: Mickan Palmqvist

I Kalmar styr S, C och V. Läs Persson, Ländin, Holmberg, Johansson och Akinder. Så gott som allt som kommer från Alliansen avslås. Enigheten är ibland lite märklig. Låt mig ge ett par exempel.

Christopher Dywik, KD, föreslog för ett tag sedan att antalet soptunnor vid Systraströmmen skulle utökas. Kommunens miljöansvarige gick i svaromål, rätt cyniskt! Ett nä! där alltså! Men titta ner i vattnet! Förmodligen det skitigaste i centrum, och då ser vi bara det som flyter.

Annons

Burkar, flaskor och förpackningar från olika hamburgerrestauranger. Resten ligger på botten tillsammans med lite cyklar, en ligger utanför lekplatsen väl synlig, och annat. Jag tycker Dywik hade ett bra förslag.

Alliansen föreslog att våra ukrainska flyktingar skulle få läsa SFI. Vad är kontroversiellt här? Vore väl fantastisk om vi kunde hjälpa dem in på arbetsmarknaden innan vår regering slutligen tar samma beslut? Men - nä! Vad hade det kostat?

Säg en mille, en spottstyver av vad kommunen lägger på, vad jag anser är idiotiskt, jippon och idrottsevenemang. Samma Allians hade åsikter om ersättningen till nämnda flyktingar - och den har jag tjatat om också en längre tid. 71 kronor/vuxen och dag är för ynkligt. “Ett statligt beslut” var svaret jag fick trots att jag i förlängningen hör till Majoriteten. (V) alltså!

Nu ska jag vara än mer kritisk. Vad har C och V egentligen fått igenom av sin egna politik i samarbetet med S?  På rak arm har jag två frågor som är deras. V har fått beslut på att några få skolor ska servera frukost till barnen. Mycket bra! Bygg ut det! Och C då? Det enda jag på rak arm kommer på är kampen för Ossians damm i Påryd. Ett rätt fint inslag i byn faktiskt. Hoppas de vinner den kampen.

Till och med  SD har saker jag kan sympatisera med. Vid riktigt grov brottslighet ska ett medborgarskap kunna återkallas. Det enda jag kommer på faktiskt när det gäller SD! Men när vår gränspolis i detta nu sitter och planerar för att utvisa en nioårig flicka, Lisa, till Albanien blir jag förbannad! Samtidigt slipper terrorister och mördare detta straff.

Vem skrev det årliga direktivet till Migrationsverket tror ni? Jag har vänner i alla partier och allt är inte rött eller blått. Hur skulle det vara med politiker som röstar i fullmäktige efter sin egen politiska övertygelse och inte vad ett enda enskilt parti tycker? Skulle bli rent av spännande att följa debatten tror jag.

Kåre Eriksson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons