Annons

”Allt är bara bra på Oskarshamns sjukhus”

Sjukvård
I ett stort reportage i Barometern-OT så syns de styrande regionpolitikerna i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. De stoltserar framför Oskarshamns sjukhus och lyfter det som är bra.
Debatt • Publicerad 4 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Är SVC-majoriteten ute efter att skapa en tystnadskultur och förtrycka de som vill göra sina röster hörda?”
”Är SVC-majoriteten ute efter att skapa en tystnadskultur och förtrycka de som vill göra sina röster hörda?”Foto: Carl-Olof Zimmerman

Detta är såklart jättebra, det tycker jag man ska göra. Man ska lyfta det som är bra, men man måste också kunna lyfta det som blivit sämre eller områden där det finns förbättringspotential.

Den sista frågan som regionmajoriteten får av reportern lyder: ”Är det något som har blivit sämre eller behöver förändras framåt?” Här skulle ju SVC-majoriteten kunna berätta om de avlövningar som skett på Oskarshamns sjukhus under deras styre. Under de två senaste mandatperioderna har följande avlövats från Oskarshamns sjukhus:

Annons

Fyra intensivvårdplatser, fyra intermedicinvårdplatser, cirka 20-25 vårdplatser och nu senast så togs fyra intagningsvårdsplatser bort. Förutsättningarna för att bedriva patientsäker akutsjukvård på Oskarshamns sjukhus har genom detta minskat drastiskt.

Ted Nyberg (SD), ordförande Sverigedemokraterna Oskarshamn.
Ted Nyberg (SD), ordförande Sverigedemokraterna Oskarshamn.Foto: Karin Lagerström
”Är SVC-majoriteten ute efter att skapa en tystnadskultur och förtrycka de som vill göra sina röster hörda? Detta extremt pampiga beteende kan bara ses i diktaturstater. När såg någon senast att SVC-majoriteten tog ansvar för de negativa konsekvenserna deras beslut har lett till?”
Ted Nyberg (SD), ordförande Sverigedemokraterna Oskarshamn.

SVC-majoriteten skulle också kunna berätta hur detta i sin tur belastar ambulansberedskapen som i större utsträckning måste köra patienter till andra sjukhus vilket leder till att ambulansstationer i större utsträckning kan stå tomma. SVC-majoriteten skulle kunna lyfta vad medarbetarenkäten säger, men detta undanhåller man.

Istället svarar Karin Helmersson (C) att det som blivit sämre är det negativa pratet om sjukhuset. Peter Wretlund (S) fyller på med orden att de som pratar negativt bär stort ansvar för vad som händer i framtiden. Bedrövligt. Verkligen bedrövligt. Detta är något som även regionanställda och medborgare redan reagerat på. Sverigedemokraterna har fått flera samtal och meddelanden där de starkt ifrågasätter SVC-majoriteten och deras uttalanden.

Menar SVC-majoriteten att det enda som blivit sämre på Oskarshamns sjukhus är att personalen och oppositionen kritiserar den negativa utvecklingen på sjukhuset? När sjukhusets medarbetare samt oppositionen kritiserar de som har makten för beslut som de tar och konsekvenserna av detta, då kritiserar S-makten medarbetarna och oppositionen för att de berättar vilka effekter dessa beslut får.

Är SVC-majoriteten ute efter att skapa en tystnadskultur och förtrycka de som vill göra sina röster hörda? Detta extremt pampiga beteende kan bara ses i diktaturstater. När såg någon senast att SVC-majoriteten tog ansvar för de negativa konsekvenserna deras beslut har lett till?

Denna typ av ledarskap kommer inte bära frukt. Ett sunt ledarskap måste kunna lyfta både det som är bra och det som är sämre. Ett bra ledarskap måste även kunna göra tuffa prioriteringar och stå för dessa. I detta avseende fallerar SVC-majoriteten fullständigt. De är inga ledare och de är inga förebilder. De har det inte i sig att axla den rollen.

Det finns som tur är alternativ. Sverigedemokraterna står redo att axla denna roll och stå för ett starkare ledarskap som kommer bära frukt, om ni väljare vill.

Ted Nyberg (SD), ordförande Sverigedemokraterna Oskarshamn

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd Sverigedemokraterna Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons