Annons

Alla ska känna delaktighet

”Påbudet” som utgått från Skolverket, är stött på lagar, som diskrimineringslag och skollag. Skolaktiviteter ska hållas utan gudstjänstliknande inslag.
Debatt • Publicerad 10 december 2012

Musik, ljusstakar och stjärnor är inte gudstjänstliknande! Att berätta om advent är ett självklart inslag i skolan, liksom de vanliga ”julsamlingarna” med dans kring granen, som jag antar att du avser. Alla ska känna delaktighet. Ingen ska stå utanför.

Visst är det ytterst politiken, inte Skolverket, som bestämmer i frågor som rör skolan. Man kan ändra lagstiftningen så att det blir tillåtet att i skolan diskriminera och ensidigt påverka våra barn. Det är lagen som hindrar att representanter för religioner, eller de icke troende, ensidigt förkunnar sitt budskap. Skolverket ”förbjuder” vare sig tal om bibelns Gud, yoga-övningar eller annat.

Annons

Det står varje förälder fritt att låta barnet delta i gudstjänster och söndagsskolor. Vad som är viktiga traditioner och värden bestämmer varken lagar, skolverk, du, utan var och en. ”Rör inte min jul”, sa prästen Ann-Louise Trulsson i SVT:s debatt i torsdags kväll. Camilla Grepe svarade henne att hon inte hade någon sådan ambition och att hon heller inte ville att någon skulle ”röra” hennes familjetraditioner. Den respekten bör vi alla visa varandra.

Du uppmanar rektorer och lärare i vårt län att bryta mot lagen, inte till civil olydnad. För en rektor är det tjänstefel att inte följa styrdokumenten som gäller för skolan. Du uppmanar också politiker i vårt län ”att inte tiga inför detta som håller på att ske”. Jag gör detsamma. Jag önskar att de inte stillatigande ser diskriminering tillåtas i våra skolor.

Förvirrat? Knappast. Tydligt skulle jag vilja säga! I skolan kan man inte ha aktiviteter som en gemensam avslutning där man utestänger en enda, inte en enda!

Ann Norlin, studerande på Kultur-miljöprogrammet (före detta rektor)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons