Annons

”Alla kommuner förtjänar en ärlig chans att få vara levande”

Replik på debattinlägg om Högsby kommun, publicerat 2 februari.
Att Liberalernas ungdomsförbund kritiserar en kommuns styrning utan att varken ha representation i kommunfullmäktige eller ha en lokalavdelning i kommunen säger väldigt mycket.
Debatt • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ungsvenskarna tror på framtiden i Högsby med en levande landsbygd.”
”Ungsvenskarna tror på framtiden i Högsby med en levande landsbygd.”Foto: Erika Wiman Snäll

En nyckel till att både se problemen men också ha seriösa lösningar, är att man faktiskt bor där det påstådda problemet är. Till skillnad från LUF har vi i Ungsvenskarna representanter i nästan varje kommun i Kalmar län, vilket ger goda förutsättningar att jobba för var kommuns bästa.

En av de största problemen med den sammanslagning som tas upp, är att de mindre kommunerna med allra största sannolikhet kommer att hamna i skymundan. Ta exemplet att man slår ihop kommuner, en stor och en liten, där kommer ju det administrativa politiska och ekonomiska centrumet hamna i den större kommunen. För oavsett hur bra intentioner man har, finns det stor risk att det sker med tiden då fler bor i den större kommunen. På så sätt har man “dödat” den mindre kommunen och dess landsbygd genom en sammanslagning.

Annons

Ungsvenskarna tror istället att man bör vara ytterst försiktig med sammanslagningar av kommuner, särskilt utan folkomröstning. Detta för att minska risken att de mindre centralorterna dör ut och att lokalbefolkningen inte känner att deras röster blir hörda. Ett alternativ är att man från statens sida ska satsa mer pengar på kommuner och även se över det kommunala utjämningssystemet för att kunna skapa förutsättningar att fortsätta frodas.

Detta för att staten i jämförelse med många kommuner har en relativt god ekonomi och därför har möjlighet att satsa. Då skulle de kommuner vi har idag kunna behållas utan att en eller flera kommuner drabbas av en sammanslagning och på så sätt hamnar i skymundan. För det är nog inte Högsby som är problemet när det kommer till en levande landsbygd, utan LUF:s inställning till dem som bor utanför centralorterna. Ungsvenskarna tror på framtiden i Högsby med en levande landsbygd.

Anton Liljegren Johansson, kontaktperson Ungsvenskarna Kalmar län

Mathis Reinholz, lokal kontaktperson Ungsvenskarna Högsby

Annons
Annons
Annons
Annons