GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år till valet: Socialdemokraterna

Alla har rätt att känna trygghet och uppleva frihet

”En stund på jorden. Det är vad vi har. Du och jag. För alltid länkade till dem före oss.”
Debatt • Publicerad 11 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Våldet måste få ett slut. Gängen och den organiserade brottsligheten ska knäckas. 2024 ska polisen ha 10 000 fler anställda. Vi kräver vår andel, 240, till Kalmar län.”
”Våldet måste få ett slut. Gängen och den organiserade brottsligheten ska knäckas. 2024 ska polisen ha 10 000 fler anställda. Vi kräver vår andel, 240, till Kalmar län.”
Foto: Nils Petter Nilsson / TT

# Grannarna som rensade stenen från åkrarna så skörden mättade fler.

# Pionjärerna som byggde skolor för alla barn, inte bara dem vars föräldrar kunde läsa.

# Arbetarna vars blod, svett och tårar förlöste de rikedomar och rättigheter som nu finns.

Precis som dem, har vi nu vår stund. Vad gör vi med den? Hur förvaltar vi vårt pund? Det är vad varje val handlar om. Också nästa års.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.
Foto: Roger Carlsson
”Efter ett arbetsliv ska du kunna leva på din pension. Vi har stärkt pensionerna och bostadstillägget. Vi vill införa en särskild trygghetspension för utslitna.”
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.

För mig som socialdemokrat är svaret enkelt: Alla har rätt att känna trygghet och uppleva frihet. Alla är lika mycket värda. Eftersom vi menar allvar med orden vill vi ha ett samhälle där ALLA har lika möjligheter att leva och må bra.

Allt börjar med barnen som föds: Ingen väljer sina föräldrar. Deras hudfärg eller om de har mycket pengar, eller inga.

# Därför satsar vi på skolan. Nu arbetar 33 600 fler där jämfört med när vi tillträdde. Varje barn har rätt till den kunskap som krävs i arbetsliv och samhälle. Flickor och pojkar ska ha lika möjligheter!

# Därför stärker vi vården och sjukförsäkringen. Sjukdomen ska avgöra vården du får, inte plånbok, kön, hudfärg eller sexualitet. Och ingen ska bli fattig av sjukdom.

# Därför prioriterar vi jobben. Arbete åt alla är viktigt för dig och din familj, men också för samhället. Alla som kan jobba ska jobba. Det ska vara schyssta löner och arbetsvillkor. Före pandemin var det 350 000 fler som hade ett jobb, varav över 100 000 i välfärden, jämfört med när vi tillträdde. Vi har mött pandemin med historiska krispaket.

Människosynen är avgörande:

# Efter ett arbetsliv ska du kunna leva på din pension. Vi har stärkt pensionerna och bostadstillägget. Vi vill införa en särskild trygghetspension för utslitna.

# Våldet måste få ett slut. Gängen och den organiserade brottsligheten ska knäckas. 2024 ska polisen ha 10 000 fler anställda. Vi kräver vår andel, 240, till Kalmar län.

# Vi möter klimatkrisen med rejäla satsningar för att få ned utsläppen och ställa om samhället.

Allt detta är viktigare än högerns privatiseringar och skattesänkningar. Samma höger som menar att sjuka får skylla sig själva om deras familjer blir fattiga. På senare år har högerns illvilja mot vanligt folk parats med rasism. I takt med att M, KD och L kamperat med SD, är högerextremismen starkare än någonsin.

Högern hittar alltid skäl som ”motiverar” orättvisor mellan folk. Oavsett om det handlar om klass, kön, hudfärg eller annat. Men ser vi bortom dagens horisont, och sätter in högerns hittepå i ett längre perspektiv ter sig deras skiljelinjer mellan oss människor som godtyckliga streck i sanden.

Likt en våg kommer tiden skölja bort dem. Hur lång tid det tar beror på dig och mig. Ju fler vi är desto starkare blir vågen. Din röst behövs varje dag mot egoism, rasism och diskriminering. För jämlikhet och omtanke.

En stund på jorden. Det är vad vi har. Hur underbart är inte det?

Vi tog kort på barna i sommartid. Visst är de värda att kämpa för? Alla barn, alla människor.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.

TV: Se Stefan Löfvens partiledartal från Järvaveckan:

QUIZ: Vad kan du om demokrati? Testa dig själv här:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.