GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Alla elever som har lika stor rätt till kommunens resurser”

Skolpolitik i Kalmar
”Än en gång blir det tydligt att sossarna i Kalmar gör skillnad på barn och barn samt elever och elever”
Debatt • Publicerad 1 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi ser det som oerhört positivt att vi fått en mångfald av olika förskolor, stora, små och med olika inriktningar.”
"Vi ser det som oerhört positivt att vi fått en mångfald av olika förskolor, stora, små och med olika inriktningar.”
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Johan Perssons och Lasse Johanssons värld finns det “deras” barn och elever som man tar ansvar för och som ska få ta del av kommunens resurser. Sedan har man de andra, de föräldrar som valt en annan väg. De barn och elever som aktivt valt något annat just för att det passar dem bättre. De är av ondo för kommunen och ställer till med problem.

De som av många olika skäl väljer en annan aktör än kommunen för sina barn är inga sämre kommuninvånare. Förra året var det 12 procent av föräldrarna i Kalmar som valde en friskola och 10 procent som valde en fristående förskola.

Vi i Kalmaralliansen har ett annat förhållningssätt, vi ser nämligen alla barn och elever som kommuninvånare och med lika stor rätt till kommunens resurser. Det finns fördelar med att kunna välja sin förskola eller skola. Vi ser till exempel att Kalmar har gynnats av att det finns de som faktiskt vill driva en friskola i ett område som kommunen själva flytt ifrån, Oxhagen.

Vi ser det som oerhört positivt att vi fått en mångfald av olika förskolor, stora, små och med olika inriktningar. Det är positivt för hela kommunen. Vi har flera olika friskolor som ger ett brett urval av inriktningar och som passar olika elever, en del vill prata mer engelska och andra vill ha mer EQ. Det ser vi som en enorm styrka.

Detta tror vi även är utvecklande för våra kommunala skolor som även de har olika fokusområden. Den nya Tallhagsskolan har NPF-anpassats och Rinkabyholmsskolan satsar på entreprenörskap. Vi ser inget hotfullt i detta.

Ni lyfter även frågan om aktivt skolval och det kan vi genomföra i Kalmar närsomhelst men det har ni tidigare varit emot - men vi välkomnar givetvis att ni ändrat er!

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.