Annons

”2G-nedstängningsplaner hotar säkerheten”

Mobilnät
Sveriges mobiloperatörer har startat en kampanj för att släcka ner 2G- och 3G-näten till förmån för 5G redan nästa år. Därmed är de först ut i Europa med potentiellt livshotande konsekvenser – till exempel kommer eCall därmed sluta att fungera i Sverige utan lösning i sikte.
Debatt • Publicerad 25 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi måste hitta ett sätt att kombinera exponentiell teknikutveckling med ett skydd för säkerhet och fortsatt fungerande livsviktiga tjänster.”
”Vi måste hitta ett sätt att kombinera exponentiell teknikutveckling med ett skydd för säkerhet och fortsatt fungerande livsviktiga tjänster.”Foto: Stina Stjernkvist/TT

I stort sett alla andra länder i Europa har planerna skjutits upp till 2029 eller längre, bland annat så att samhällsviktiga säkerhetstjänster hinner ställa om. Äntligen är 5G här på riktigt! Den femte generationens mobiltelefoni är uppemot 100 gånger snabbare än 4G och öppnar för spännande nya tjänster som självkörande bilar och fjärrkirurgi som kräver stor precision och pålitlighet.

Men inte alla mobila tjänster är lika krävande som fjärrkirurgi. En stor del av de uppkopplade produkter som vi kallar IoT, Internet of Things, använder betydligt mindre bandbredd. Det rör sig om tjänster som eCall som gör det möjligt för bilen själv att larma om en olycka om föraren är utslagen, trygghetslarm som varnar när äldre ramlar, nödtelefoner i hissar och personlarm, för att ta några exempel.

Joachim Källsholm, styrelseordförande för branschorganisationen Säkerhetsföretagen.
Joachim Källsholm, styrelseordförande för branschorganisationen Säkerhetsföretagen.Foto: arkivbild
”Poängen är inte att 2G är bättre, men att det behövs tills dess att teknikskiftet kan ske ansvarsfullt och utan fara för liv. Det handlar alltså inte om att gå emot 5G-utvecklingen, utan om att ta strid med att skiftet hanteras så vårdslöst.”
Joachim Källsholm, styrelseordförande för branschorganisationen Säkerhetsföretagen
Annons

Mobiloperatörerna säger själva att det rör sig om hundratusentals saker runt om i samhället som kan sluta att fungera. Planen är att 4G och 5G-utrullningen ska vara färdig i slutet av 2025, samtidigt som 2G och 3G-näten ska släckas ned. Som vi kan läsa på mobiloperatörernas kampanjsajt kommer många företag, organisationer och privatpersoner att drabbas av avstängningen utan att i dag veta om detta. Sverige är inte redo.

Poängen är inte att 2G är bättre, men att det behövs tills dess att teknikskiftet kan ske ansvarsfullt och utan fara för liv. Det handlar alltså inte om att gå emot 5G-utvecklingen, utan om att ta strid med att skiftet hanteras så vårdslöst.

Om mobiloperatörerna planer går i lås kommer många produkter och tjänster plötsligt sluta att fungera och bli värdelösa i slutet av nästa år. Vissa går att uppgradera, andra kommer att behöva kastas trots att de inte är i närheten av sin tekniska livslängd. Det innebär bland annat att larmsystemet eCall inte längre kan komma att fungera i Sverige för många bilar tillverkade fram till 2019/2020.

Det finns ingen slutgiltig 4G-baserad eCall-standard, så det är i nuläget omöjligt att migrera från 2G/3G-näten. EU räknar med att eCall räddar 2500 liv om året. Sveriges avveckling kommer även drabba de som besöker Sverige från andra EU länder. Mobiloperatörerna kanske kan ta en del av kampanjbudgeten till att sätta upp stortavlor vid Öresundsbron och flygplatser som varnar ankommande att viktiga larmsystem inte fungerar inom Sveriges gränser?

Andra EU-länder har valt en annan väg och harmoniserar nedstängningen. Danska TDC har skjutit upp den utan något nytt datum och andra europeiska mobiloperatörer har skjutit upp till 2029 eller 2030, för att i samarbete med leverantörer av IoT-tjänster kunna erbjuda välfungerande och säkra alternativ. De svenska operatörerna håller ensamt fast vid 2025 och tror de kan friskriva sig genom en informationskampanj. Det är oansvarigt. Ingen konsekvensanalys verkar ha gjort, vare sig av mobiloperatörerna, tillsynsmyndigheten PTS eller regeringen.

Det är i detta sammanhang värt att notera att det andra landet som driver fram den förtida nedsläckningen är Norge, som råkar ha samma två nyckelspelare: Telia och Telenor. Det finns en enkel lösning. Ericsson har föreslagit en teknisk lösning för att under en övergångstid behålla en liten och minskande 2G-funktionalitet för eCall och andra resterande behov i ett 5G- dominerat nät. Att fasa ut 2G i stället för att klippa kablarna nästa år skulle vara ett betydligt mer ansvarsfullt och förutsägbart sätt att hantera det viktiga teknikskiftet.

Vi måste hitta ett sätt att kombinera exponentiell teknikutveckling med ett skydd för säkerhet och fortsatt fungerande livsviktiga tjänster. Om inte mobiloperatörerna själva tar sitt ansvar måste regeringen ingripa. Att inte göra något och låta eCall sluta fungera är inget alternativ, som en rapport från EU-kommissionen konkluderade tidigare i år. Byt nät, men med ansvar och förnuft, tack.

Joachim Källsholm, styrelseordförande för branschorganisationen Säkerhetsföretagen

Annons
Annons
Annons
Annons