Annons

2016 - Ett bra år för Kalmar

Johan Persson (S)
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförandeDzenita Abaza (S), kommunalrådAnders Andersson (C) , kommunalrådBertil Dahl (V), kommunalråd • Publicerad 21 februari 2017
Kalmar har, hävdar i alla fall den politiska ledningen, blivit en  turist- och evenemangsstad av hög klass. Ett av alla de evenemang som onekligen placerat Kalmar på kartan är succén med Ironman.
Kalmar har, hävdar i alla fall den politiska ledningen, blivit en turist- och evenemangsstad av hög klass. Ett av alla de evenemang som onekligen placerat Kalmar på kartan är succén med Ironman.

- Vi ökade med 850 personer

- Vi fortsatte ha lägre arbetslösheten än både riket och våra jämförelsekommuner

Annons

- Bäst bokslut någonsin med +166 miljoner

- Omlokalisering av E-Hälsomyndigheten till Kalmar

- Statsministern tog första spadtaget till Linnéuniversitetet

- Över 1000 bostäder påbörjades

- Den kommunala verksamheten fick högt betyg

- För andra året i rad blev vi Årets sommarstad

Årets goda resultat uppgick till 166 miljoner kronor. Även de kommunala bolagen uppvisar ett bra resultat på 110 miljoner. Soliditeten förstärktes och vi klarade 447 miljoner i investeringar utan att låna. Vi behöver ha en stark ekonomi för att klara kommande år när både andelen äldre och barn samt investeringsbehovet ökar.

2016 ökade befolkningen med 850 personer. Hela kommunen växer tack vare en medveten politik. Befolkningsökning och bostadsbyggande hänger ihop. I Kalmar har bostadsbyggandet nu tagit ordentlig fart. Under 2016 var över 1000 bostäder i produktion, hälften hyresrätter. Idag är vi en av de kommuner där det byggs mest.

Sedan 2008 har Kalmar lägre arbetslöshet än både våra jämförelsekommuner och riket. Det lokala näringslivet utvecklas, inte minst de gröna näringarna, och Kalmar är sydöstra Sveriges ledande handelsstad.

I januari tog statsminister Stefan Löfven det första spadtaget till nya Linnéuniversitetet i Ölandshamnen. Snart är vi Sveriges nyaste och modernaste universitetsstad. Investeringen är den största i Kalmar sedan Ölandsbron. Stödet från Kampradsstiftelsen kommer vara en viktig del i arbetet med att utveckla universitetet, kommunen och regionen. Efter många års intensivt jobb är det glädjande att E-hälsomyndigheten ska omlokaliseras till Kalmar. Detta skapar mer än 100 nya kvalificerade tjänster i Kalmar och möjlighet för nya företag att växa.

Annons

Det ska vara enkelt för invånarna att komma i kontakt med kommunen. En väg in och ett vänligt och professionellt bemötande är ett absolut krav. Vårt kontaktcenter fortsätter att utvecklas och Kalmar är idag en av landets mest tillgängliga kommuner.

Kalmar blir en allt grönare kommun. Kollektivtrafiken ökar och blir fossilbränslefri till 93 procent genom biogas. Det blir fler laddstationer, miljövänligt HVO-bränsle, fler kommunala byggnader med solenergi och stora satsningar görs för att fler ska kunna välja cykeln. En av landets skarpaste upphandlingspolicy ställer krav på svenska kollektivavtal, meddelarfrihet, djurskyddsregler och etiska krav. Ett beslut togs om att bygga ett nytt reningsverk.

Vi har tydliga mål för skola och omsorg. Vi ska bli en av Sveriges 30 bästa äldrekommuner och en av Sveriges 30 bästa skolkommuner, allt för att Kalmar ska kunna fortsätta utvecklas. I Lärarförbundets ranking, Bästa skolkommun, hamnade vi på plats 12, en förbättring med tio platser sedan 2015. Under året gavs både skola och äldreomsorg kraftigt ökade resurser. Ett nytt toppmodernt äldreboende invigdes, Norrlidshemmet byggs just nu och fler boenden kommer.

Kalmar har tagit stora kliv framåt när det gäller förbättrad integration. Integrationsrådet, med företrädare för civilsamhället, har stärkts i sitt arbete. Nyckeln är en snabbare integration. Stora utmaningar gällande kompetensförsörjning kräver att vi tar tillvara varje enskild persons resurs och kompetens och bidrar till individens och samhällets utveckling.

2016 tog vi beslut om ett nytt kulturkvarter med kulturcentrum vid Tullslätten och en om- byggnad av Byteaterns lokaler. Vi beslutade om plats för en ny simhall och Kalmarsund Pride med cirka 7 000 deltagare blev en kraftfull manifestation för ett öppet och välkomnande Kalmar. Kalmar var en de fem nominerade till Svenska Jämställdhetspriset.

Den utveckling Kalmar genomgått som turist- och evenemangsstad har varit otrolig. Återigen rankades Kalmar som Sveriges främsta sommarstad. För femte gången genomfördes Ironman med publikrekord. Sveriges skådespelarelit fortsatte spela i Krusenstiernska. Vi stod som arrangör av beach-SM i fotboll och som vanligt var det Musik på Larmtorget, Kalmar Stadsfest och stadsvandringar.

Vi får goda betyg för den kommunala verksamheten. Kalmarborna rekommenderar vänner och bekanta att flytta hit. Men många utmaningar återstår för att minska arbetslösheten, förbättra välfärden och tillsammans göra Kalmar till en ännu bättre plats att leva på. Arbetet fortsätter.

Slutligen vill vi ge en stor eloge och ett stort tack till alla anställda i kommunen för ett engagerat och väl genomfört arbete under 2016.

"Kalmar har tagit stora kliv framåt när det gäller förbättrad integration."

Kommunstyrelsens ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons