Annons

Värna det kommunala vetot

När det ska byggas större tillståndspliktiga vindkraftverk finns det idag krav på att etableringen aktivt måste tillstyrkas i den aktuella kommunen, även kallat för det kommunala vetot.
Debatt • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När inte ens Sveriges mest pådrivande vindkraftsförespråkare tillika före detta minister vill bo nära ett vindkraftverk är det kommunala självbestämmandet angeläget att värna om”, skriver debattörerna.
”När inte ens Sveriges mest pådrivande vindkraftsförespråkare tillika före detta minister vill bo nära ett vindkraftverk är det kommunala självbestämmandet angeläget att värna om”, skriver debattörerna.Foto: Christer Seldevall

Detta har inneburit att det definitiva beslutet kring stora vindkraftsetableringar tas så nära medborgarna som möjligt, vilket är angeläget ur ett demokratiskt perspektiv.

Vid etablering av miljöfarlig verksamhet, såsom vindkraftverk utgör, har kommunerna idag ett direkt inflytande över etableringen genom det kommunala vetot. Man bör även komma ihåg att innan de nya bestämmelserna infördes 2009 prövades uppförandet av vindkraftverk enligt plan- och bygglagen samt miljöbalken. När förenklingar genomfördes och dubbelprövningen avskaffades, infördes just det kommunala vetot för att ett kommunalt inflytande skulle kvarstå och med syftet att det uttryckligen inte skulle minska.

Annons

Innan riksdagen stängde inför valet i juni försökte regeringen att driva igenom ett förslag om att slopa det kommunala vetot vid etablering av större tillståndspliktiga vindkraftverk. Ett förslag som då stoppades och där Sverigedemokraterna fällde avgörandet.

När inte ens Sveriges mest pådrivande vindkraftsförespråkare tillika före detta minister vill bo nära ett vindkraftverk är det kommunala självbestämmandet angeläget att värna om. Det måste vara de lokala politikerna – och i förlängningen kommunens invånare som är bäst lämpade att fatta beslut i frågan. Det går inte att fylla landet med stora vindkraftsparker mot folks vilja.

Man kan vara tämligen säker på att Socialdemokraterna även efter valet kommer göra nya försök att begränsa det kommunala inflytandet, men Sverigedemokraterna står stadigt fast vid vår uppfattning och vi kommer vara en garant för att inte minska det demokratiska inflytandet i kommunerna.

Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson

Martin Kirchberg (SD), regionråd

Anni-Juhl Nielsen (SD), ordförande SD Mönsterås

Annons
Annons
Annons
Annons