Annons

Bro stängd: "Blåser över 30 meter per sekund"

Nedfallna träd, en avstängd bro och ihållande regn när ovädret Dennis drar in över Västsverige. På sina håll kommer lika mycket nederbörd som det normalt faller under hela februari.
Flera elnätsföretag höjer beredskapen.
Väder (TT) • Publicerad 16 februari 2020
Ovädret Dennis har nått Sverige. Ovädret har tidigare ställt till med bekymmer på de brittiska öarna. Här en bild från lördagen i London.
Ovädret Dennis har nått Sverige. Ovädret har tidigare ställt till med bekymmer på de brittiska öarna. Här en bild från lördagen i London.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

– Under natten och morgonen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Under förmiddagen stängdes Uddevallabron för all trafik.

Annons

– Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga. I vanliga fall brukar man stänga för vindkänsliga fordon, men efter 20 minuter blåste det så mycket att vi fick stänga för all trafik, säger Katarina Wolfram.

I nuläget finns ingen prognos för när bron kan öppna igen – allt hänger på vinden, säger Katarina Wolfram. Trafiken leds om genom Uddevalla.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna bedöms inte bli lika kraftiga som vid förra ovädret.

– Om man jämför med lågtrycket för en vecka sedan är det lite lugnare på vindfronten, även om det blåser ganska mycket. Då hade vi klass 2-varningar, nu har vi klass 1, även om det lokalt kan vara stormstyrka, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

I Halland och Västra Götaland finns det varningar för stora regnmängder.

– Under hela natten och delar av söndagen kommer det att falla stora mängder, på sina håll lika mycket som under hela februari, säger Lindberg Stoltz.

I februari faller det normalt 30–40 millimeter på Västkusten. Nu kan uppemot 50 millimeter falla lokalt.

En mindre väg strax utanför Borås har blivit översvämmad. På räddningstjänsten Storgöteborg förbereder man sig för att det kan komma att bli många insatser under dagen.

– Vi vet om att det kommer och vi är redo för att det kan bli mycket under dagen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör strax efter 8-tiden på söndagen.

Annons

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten under förmiddagen.

– Det beror på stormen, den slår ut elen där, säger Rebecca Persson, presskommunikatör på Ellevio.

Ellevio ökar beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott.

– Vi har fördubblat beredskapen med både montörer, kundservice och företagets driftcentral, säger Rebecca Persson.

Även Vattenfall höjer beredskapen.

"Vi har förberett oss så att både tekniker och arbetsledare kan börja jobba så snart det är möjligt, men såklart under säkra former", säger Petra Lönn, driftcentralchef på Vattenfall Eldistribution i pressmeddelandet.

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Sedan lunchtid är även trafiken på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred inställd. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Även längre upp i landet kan regnet ställa till det.

Annons

– Norr om Dalarna uppåt så är det väldigt halt på många ställen. Det blir besvärligt väglag när regnet träffar den kalla vägbanan, säger Katarina Wolfram på Trafikverket.

Gustav Sjöholm/TT

Alice Nordevik/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons