Annons

Krönika: Snacka om bang for the buck

Nyheter • Publicerad 5 december 2012

Det går lite på lädret. Lite med Guds försyn.

Men det går.

Annons

Efter fem raka förluster mot topplag (och Djurgården) gick IKO in i ”den lätta” perioden. Nu gick det att ställa krav, nu skulle det vinnas matcher.

Och det är bara att lyfta på hatten.

IK Oskarshamn har vunnit fyra av de fem senaste och visat att det finns virke i det här laget. Att de vill vara med och kriga om en play off-plats.

Lunkmatcher i november och december mot halvdant motstånd. Det är sådana man ska vinna och det är sådana IKO har vunnit.

Utan att imponera.

Det är just det som är imponerande. ? ? ?

Mot Troja i går kändes det långa stunder som en träningsmatch. Läktarna gapade tomma (snöoväder och tv-match är en publikt usel kombo) och det hördes ända upp till pressläktaren på rad tolv vad domaren Andreas Hardebring skrek till spelarna.

Sett över tre perioder var IKO det bättre laget. Skapade fler chanser och var mer strukturerade. Troja var länge sedan jag såg så här blekt. Den Patrik Ross-maskin som sköljde över IKO i höstas var ersatt av ett håglöst gäng hockeyarbetare. ? ? ?

Om man ska bryta ner IKO:s lilla formtopp de senaste matcherna så är det ganska enkelt att peka på två saker som gjort att det gått bra.

Victor Löfstedt är den ena.

Annons

Evan McGrath den andra.

Kanske är det allsvenskans två formstarkaste spelare och tillsammans med Morten Poulsen är kedjan, som såg dagens ljus för fyra matcher sedan, a match made in heaven. McGrath har gjort åtta poäng senaste tre matcherna. Senaste fem har han snittat två poäng/match. NHL-spelare oräknade så är det ingen som är i närheten av hans poängsnitt på 1,15 poäng/match.

Löfstedt följde upp sina fem Tingsrydspoäng med två nya i går.

Den lille snidaren från Trelleborg är näst intill ett unikum. Så sent som 2007 spelade han i division 3 (!). Sedan har han avverkat en division i taget och vräkt in poäng på alla nivåer.

Nu snittar han en poäng i allsvenskan och jag tror att sportchefen Roger Jönsson är väldigt mån att få Löfstedts namn på ett nytt kontrakt.

Vad jag hört tjänar Löfstedt ungefär hälften vad jag tjänar på OT.

Snacka om bang for the buck. ? ? ?

Tre höjdpunkter från matchen?

Okej.

Sam Lofquists våldsamma 165-km/h-projektil som gav 1–0, Giulio Scandellas handlösa täckning av ett Ziga Pavlin-skott när det stod och vägde i tredje och Patrick Galbraiths smått osannolika räddning när Sebastian Dyk bara skulle lägga in pucken i öppet mål fem minuter före slutet. ? ? ?

Annons

I och med de här fyra segrarna mot bottengäng har IKO verkligen valt väg. Tabellen har nämligen delat sig. Gäng 1–9 slåss om kvalserie och play off-platser, lag 10–13 kämpar om att undvika kvalspel neråt och Karlskrona spelar träningsmatcher.

För IKO väntar i morgon tuffast tänkbara uppgift. Södertälje – som typ inte förlorat sedan Mats Kihlström och Thom Eklunds dagar – på bortais.

Där kan vi knappast räkna med några IKO-poäng.

Däremot kan vi redan nu klistra upp sexpoängsklistermärket över söndagens fajt.

Fritt inträde i Arena Oskarshamn, två lag bredvid varandra i tabellen, ett formstarkt IKO och två av världens bästa hockeyspelare – Anze Kopitar och Bobby Ryan – på isen.

IK Oskarshamn–Mora är kort och gott en fet söndagsstek för alla hockeyälskare.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons