Annons

Öland – sämst i Sverige!

Nyheter • Publicerad 15 mars 2008
Foto: 
Foto: 

I Åre säljs collegetröjor med tryck på ryggen: “Åreskutan, 1420 m, vertical drop: 1000 m”.

Jag såg en sådan bäras av en “bummare” (skidåkare som spenderar säsongen på en ort) med hög svansföring i Chamonix, extremskidåkningens vagga. Han hade med spritpenna skrivit till följande på tröjan: “Chamonix Mont Blanc, 4 810 m, vertical drop: 3 775 m”.

Annons

Är det dags att trycka en liknande på Öland? “Öland, 58 m, vertical drop: 58 m”. Nog för att vi slår övriga skidorter gällande backens längd på en mil eller så, men fallhöjden är tveklöst sämst i Sverige?

Med denna vetskap har jag nyligen, likt blogg-kollega Matilda, sökt mig söderut en tid för djupsnö och pucklar.

En fråga till läsarna: var kan man åka skidor på Öland? Med skidor avser jag då alpin åkning: monoskida, “stereoskidor” (=slalom!) eller snowboard. Jag har aldrig gjort det, men vid nästa fåk skall det ske bara för sakens skull.

*Barnfamiljer talar om en kälkbacke vid Resmo, men var exakt?

*Branten i skogen nedanför Borgholms slottsruin?

*Samt det stora “ryktet”, om att det finns/har funnits en liten skidlift någonstans i Färjestaden?

Tacksam för svar till bloggen. Jag vet att tidningen Åka skidor på 70-talet gjorde ett reportage om skidåkning på Blå Jungfrun! Efter en storm hade snön fastnat på granithällarna och fotograf Magnus Rietz sändes dit med en åkare. Så det slipper jag?

Christian Cederroth
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons