Annons

Fågelstation ska bli internationellt forskningscentrum

Regionförbundet vill tillsammans med BirdLife göra Ottenby fågelstation till ett europeiskt forskningscentrum.
Ottenby • Publicerad 7 september 2018
Magnus Hellström, platschef Ottenby fågelstation, Jonas Waldenström, professor Linnéuniversitetet, Lotta Berg, BirdLife och Helena Nilsson, Regiondirektör ingår i gruppen som ska ta fram en plan för att göra Ottenby till ett europeiskt forskningscentrum
Magnus Hellström, platschef Ottenby fågelstation, Jonas Waldenström, professor Linnéuniversitetet, Lotta Berg, BirdLife och Helena Nilsson, Regiondirektör ingår i gruppen som ska ta fram en plan för att göra Ottenby till ett europeiskt forskningscentrumFoto: Sofia Hedman

På fredagen träffade regiondirektör Helena Nilsson en expertgrupp för att diskutera hur vad som behövs för att Ottenby ska bli ett europeiskt forskningscentrum för sjukdomar som kan överföras från fågel till människor.

Att man väljer att satsa på att göra fågelstationen till ett forskningscentrum har flera orsaker. Dels har man den 75-åriga kontinuerliga ringmärkningen, dels har man åtminstone 15 års erfarenhet av forskning kring fågelinfluensan och andra sjukdomar som fåglar för med sig. Dessutom är Ottenby en stor korsning där fåglar från många delar av världen passerar.

Annons

– Fågelstationen ligger kanske isolerat på landsbygden, men den är en centralpunkt i fågelvärlden, alltså för fåglar som flyttar, säger Lotta Berg från BirdLife.

Förhoppningen är att forskningscentret både ska utveckla landsbygden och ge värdefull ny kunskap. Tanken är att forskare ska komma från hela Europa.

Jonas Bonnedahl
Jonas BonnedahlFoto: Sofia Hedman

– Vi kan också erbjuda läkarstudenterna intressanta forskningsprojekt i en speciell miljö, säger Jonas Bonnedahl, forskningschef på landstinget.

Nya sjukdomar som kan komma med fåglar i klimatförändringens spår, frågan om fåglar sprider antibiotikaresistens, kommande influensaepidemier är några ämnen de tänker sig kan studeras på fågelstationen.

Till att börja med görs en förstudie som bland annat finansieras av regionförbundet. Förstudien beräknas ta omkring sex månader.

I dag finns varken fiber eller kommunalt VA på fågelstationen. Frågan är var forskarna ska bo och hur man ska finansiera uppbyggnaden.

– Vi ska ta reda på vad som behövs för att bygga upp ett forskningscentrum, förklarar regiondirektör Helena Nilsson.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons