Annons

Kalmarsund breder ut sig kring Dämmans fyr

En människa. En ö. Håkan Cederberg drivs av tanken att kunna leva helt oberoende av omvärlden. På Dämmans fyrplats har han lyckats. Här har han egen energi, egen båthamn. Han styr över sitt örike. Han kan själv.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2005
Dämman har en egen båtplats.
Dämman har en egen båtplats.Foto: 
Håkan Cederbreg.
Håkan Cederbreg.Foto: 
Foto: 

Den gamla leken, herre på täppan, går inte att leka på Dämman. Här finns en herre på sin täppa och han står orubbad, även när höststormarna yr.

- Vill man komma till Dämman när det är som mest exotiskt, ska man ta sig hit i december då vintervindarna pinar fönstren. Då känns Kalmarsund som ett ödsligt innanhav, inte bara ett sund, säger Håkan Cederberg.

Annons

Och det är något som slår en när man hoppar i land på Dämman, att Kalmarsund känns så stort just här. Kanske beror det på att den lilla ön piskas av vågor, även om det egentligen verkar vara en relativt lugn dag när Barometern-OT är där. Vattnet visar sin styrka och kan verkligen vara mäktigt, även i ett sund.

Isolering blandat med frihet

Att befinna sig på en liten ö som Dämman med vatten runtomkring, ger en speciell känsla. Isolering blandat med frihet. Här rår man sig själv och tanken får fritt spelrum. Havsutsikt åt alla håll.

- Vi hänger på trenden med Ishotell och Isbar, vi kallar det bara för Vattenhotell och Vattenbar i stället, säger Håkan.

Barens namn syftar dock snarare på läget än innehållet.

Platsen som Dämman ligger på är ett enda stort grund, ett historiskt besvärligt ställe, där bland annat två stora segelfartyg förliste i mitten på 1800-talet. Flera hundra människor omkom och en fyr var tvunget att byggas så fort som möjligt. 1873 var fyren klar och fungerade som sådan fram till 1969. Fyra fyrmän bodde

i huset och höll signalerna igång.

- Dämman är unik på flera sätt, bland annat för att fyrhuset är ihopbyggt med själva fyren, säger Håkan Cederberg.

- Och att vi nu driver hotell och restaurang i fyrhuset, gör det ännu mer unikt. Det finns inget likt Dämmans Vattenhotell

i världen.

Annons

Konstgjord ö

Han såg potentialen från början. Håkan skulle egentligen fixa en fest med herrklubben, då för tio år sedan, och stannade vid Dämman när han egentligen var på väg till Blå Jungfrun för att undersöka stället inför den planerade festen. Det blev Dämman i stället, och Håkan blev så förtjust att han bestämde sig för att köpa ön, då han hörde att den var till salu.

Efter många turer så blev det lilla öriket hans. Om det inte hade varit Håkan eller någon annan som kunde tagit över och renoverat Dämman, hade man blivit tvungen att spränga fyren. Dämman är en konstgjord ö från början och pirarna var helt underminerade.

I år är det alltså tio år sedan Håkan Cederberg köpte Dämman. Ett köp som medför arbete som aldrig tar slut. Under två års tid har en dykare arbetat på heltid med att renovera fyren under vattnet. Nu är nästa fas igång med att bygga ut hotellet. Atlantis kallas den nya delen där sju hotellrum kommer att byggas i samma nivå som själva vattenlinjen.

Kanske Håkans hotellprojekt har legat på lur sedan barnsben.

- Jag har kommit på att det måste ha varit Dämmans mistlur jag hörde som barn när jag tillbringade min barndoms somrar i Köpingsvik, berättar Håkan, som är född i Nässjö, men säger att han aldrig har känt sig som svensk. Mer som amerikan och italienare.

Biokemist i botten

Han är biokemist i botten och flyttade 1978 till USA, för att arbeta för Nobelkoncernen. Han blev kvar och sedermera egen företagare inom natur-läkemedelsbranschen. Numera bor Håkan växelvis i USA och Italien, med inplanerade stopp på Dämmans fyrplats. De flesta av hotellgästerna är utländska konferensdeltagare.

- De står för 60 procent av beläggningen, berättar Håkan.

För dem som åker ut till Dämman med fiskaren och skärgårdsexperten, KG Ottosson, som kör alla gäster ut till Dämman från Svartö, väntar en intim och personlig vistelse.

Annons

Under sommaren är ofta Håkan själv där med fru Lena och barnen Isabelle och Karl. Håkan har åter blivit småbarnspappa. Nar han för dagen tar emot ett sällskap på åtta personer från Stockholm vilar halvårsgamle Karl tryggt

i pappas famn. Han verkar trivas på Dämman.

Gästerna ser sig förundrat omkring och har många frågor att ställa. Håkan börjar med information om stället och sig själv och guidar från bröllops-sviten i topp till bastun och granitduschen i källaren. Stämningen blir genast familjär och det märks att hotell-, tillika fyrvaktsmästaren, trivs med att visa sitt livsprojekt.

- Besökare kommer hit som officiella hotellgäster, men åker härifrån som Lenas och mina kompisar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons