Annons

Motion: Ständigt högre mål

Nu räcker det inte längre att springa milen eller halvmaran. Nu ska vi satsa på supertuffa uthållighetslopp, där det ingår flera idrottsgrenar. Triathlon växer allt mer och swimrun, där vi växlar löpning med simning, lockar allt fler motionärer. Vi tog reda på varför vi ständigt siktar mot nya, tuffare mål.
Erika Rosenbaum
Publicerad 22 maj 2015
Erika Rosenbaum ägnar sig åt swimrun - där man alltså både springer och simmar. Allt fler motionärer nöjer sig inte bara med att springa - man vill ha nya utmaningar som simning och cykling också. Foto: Henrik Montgomery / TT
Erika Rosenbaum ägnar sig åt swimrun - där man alltså både springer och simmar. Allt fler motionärer nöjer sig inte bara med att springa - man vill ha nya utmaningar som simning och cykling också. Foto: Henrik Montgomery / TT

Att svenskar har en förkärlek för motionslopp, är närmast en underdrift. Nu är det inte längre bara anrika tävlingar som Vasaloppet, Göteborgsvarvet och Vansbrosimmet som fulltecknas på rekordtid. Nu slåss motionärer också om startplatser till lopp som inkluderar olika idrottsgrenar som simning, cykling och löpning - precis som ett triathlon. Mest eftertraktat i Sverige är Ironman, ett långdistanstriathlon som hålls i Kalmar varje sommar, i år lördagen den 15 augusti.

En annan träningsform som har fått hög status är swimrun. Sporten, i vilken löpning varvas med simning, har sitt ursprung i Stockholms skärgård, där det allra första loppet hölls för tio år sedan. Det går alltsedan dess mellan Utö och Sandhamn i september varje år, idag under namnet Ö till Ö. Trots att det inte har funnits så länge har det redan hunnit bli mytomspunnet och klassas som ett av de tio tuffaste endagarsloppen i världen. Och i sommar, den 25 juli, sjösätts en swimrun-tävling i Kalmar för första gången som ett test och samtidigt öppnas anmälningarna till den riktiga premiären sommaren 2016.

Annons

Erika Rosenbaum har gjort en Ironman sex gånger och kommit trea i Ö till Ö i kategorin mixed tre gånger (killar och tjejer tävlar tillsammans i lag om två personer). Hon coachar också motionärer och det var också hon som myntade själva begreppet swimrun.

– Jag minns hur jag satt framför datorn och skulle skriva ihop information. Plötsligt tänkte jag: Swimrun, ska jag kalla träningsformen så? Nej, folk kommer säkert att tycka att det låter jättetöntigt. Men så uttalade jag namnet högt för mig själv säkert 100 gånger, och efter ett tag bestämde jag mig, säger hon.

Och idag är det ett vedertaget begrepp. Det har inte bara anammats här, utan även i länder som Norge, USA och Schweiz, som har hakat på den svenska swimruntrenden.

Men hur kommer det sig egentligen att det inte längre räcker med att antingen springa, cykla eller simma? Eller att spela fotboll eller tennis, för den delen? Hur kommer det sig att vi ständigt siktar mot nya mål?

– Visst sätter en del motionärer upp allt högre mål för sig själva för att kunna berätta om sina bravader bland vänner, tror Erika Rosenbaum. Men huvudsakligen tror hon att det handlar om att vi börjar bli medvetna om hur viktigt det är att hålla igång för hälsans skull. För att kunna fortsätta motivera oss att nöta på år ut och år in, behöver vi hela tiden sätta upp nya mål med vår träning.

- När man har betat av både halvmilen, milen och halvmaran och även maraton, är det naturligt att se sig om efter ytterligare utmaningar.

Då ligger En svensk klassiker nära till hands. Och när man ändå har kommit igång med cyklingen och simningen, brukar det kännas naturligt att testa triathlon eller swimrun.

Vad gäller det ökade intresset för kombinationsidrotterna triathlon och swimrun, finns även en annan viktig förklaring. Nämligen att man vill minimera skaderisken.

– Löpning är en jättepopulär och effektiv träningsform. Men i större mängder kan det slita på kroppen. Om man vill undvika skador, är det vanligt att lägga in cykel- och simpass, som är mer skonsamt för kroppen.

Hon tror också att intresset för swimrun har vuxit på senare år även bland triathleter, eftersom man slipper dyr och otymplig utrusning som cyklar.

Annons

– Jag minns mitt första swimrunlopp 2010. Jag tänkte: ”Wow, ett heldagslopp utan att få punka!”. Sedan är naturupplevelsen som man får magnifik. Man simmar ute i öppet hav och springer på obanad terräng. Det slår allt! (TT)

I swimrun får man använda hjälpmedel som paddlar och dolme. Foto: Henrik Montgomery / TT
I swimrun får man använda hjälpmedel som paddlar och dolme. Foto: Henrik Montgomery / TT

”Frihetskänslan är enorm - att simma i öppet hav och springa i naturen ger en oslagbar känsla.”

Ironman som myntade begreppet swimrun

Minna Tunberger

Swimrun, triahtlon & klassikern

Vad är swimrun?

Swimrun är en uthållighetsidrott där man varvar löpning och simning utomhus utan avbrott. Man behåller skorna och våtdräkten på under hela loppet. Flythjälp över 100×60 centimeter är otillåtet, men hjälpmedel som paddlar och dolme går bra att använda. Det finns swimrunlopp på allt från kortare distanser för de som vill testa sporten, till extremare sträckor som i loppet Ö till Ö. Det består av 65 kilometer löpning och tio kilometer simning och går mellan 19 öar i Stockholms skärgård.

www.swimrun.se

Vad är triathlon?

Även triathlon är en|uthållighetsidrott, där det ingår ett moment utöver löpning och simning: cykling. När man tävlar kör man alla tre träningsformerna i ett svep. Det finns en mängd olika tävlingar med alltifrån kortare lopp, som tar runt en timme att genomföra för motionärer, till längre elittävlingar på över åtta timmar.

iof3.idrottonline.se/svenskatriathlonforbundet

Vad är En svensk klassiker?

Det är att köra Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet inom ett år.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons