Chili och melon mitt i villarkvareteret
Paprika, chili, melon, tomat, vindruvor, gurka, potatis, spenat, majs, morötter och bönor. Listan på vad Liselotte Klemming och Kent Lindblad odlar i sin trädgård i Smedby kan göras ännu längre. Tack vare odlarintresset är familjen självförsörjande på grönsaker sex månader om året.
– Intresset har kommit med åren. Det exploderade när jag var mammaledig och hemma med Benjamin. När han låg och sov hade jag hur mycket tid som helst. Jag läste en massa trädgårdstidningar och sånt och blev helt besatt av det, skrattar Liselotte Klemming.
Det första man möter när man stiger in i trädgården är det ståtliga växthuset. Växthuset är igenbommat på vintern, då med tomma odlingsbäddar men med ett litet bubbelplasthus för fikon och citron inuti. Nu har växthuset öppnats upp igen, här inne sjuder det av växtkraft så här års och här tillbringar just nu familjen mycket av sin tid.
– Det är som skönast i växthuset nu, nu är vi här jämt. Under högsommaren är det för varmt att sitta här.
Inne i växthuset växer det så det knakar. Här finns bland annat tomater, chili, paprika, melon, fikon och potatis och Liselotte Klemming sköter dem som om de vore små barn.
– Nu i maj är det som mest arbete med alla småplantor, sedan sköter det sig själv. Odlingen kräver ju mest tid. Som roligast är det sedan, när man skördar allt.
Familjen byggde växthuset 2012 efter att ha letat länge och väl efter just ”sitt” växthus.
– Sommaren innan åkte vi runt för att hitta inspiration och titta på hur andra hade gjort. Vi ville ha ett växthus så stort att vi kunde sitta där och alla sa till oss att köpa stort, att det inte kan bli för stort. Sedan ville vi att det skulle smälta in bra och passa in i vår trädgård.
Utanför växthuset, i trädgården växer sådant som alla i familjen tycker om att äta, som till exempel rabarber, jordgubbar, sparris, broccoli, bönor, vitlök, jordärtskockor och morötter. Odlandet är för självhushåll, men ibland blir det helt enkelt för mycket av det goda.
– Vi drunknar i rabarber, så ibland har jag gjort chutney och sålt till nära och kära. Av rabarber kan man ju göra så mycket. Vi brukar göra paj, marmelad, saft, kräm, kompott och muffins.
Liselotte Klemming kan vara ute och jobba i trädgården i flera timmar. Så här års är trädgårdsbyxorna alltid på och sekatören finns ständigt nära till hands. I trädgården glömmer hon tid och rum.
– Det är lite terapi att gå runt i trädgården och pyssla. Jag brukar säga att har man ett växthus förlänger man livet. Det är avkopplande. Att få göra något med fingrarna och att känna dofterna är härligt. Jag jobbar oftast utan handskar för att få närkontakten med jorden.
På hennes facebooksida Villa Ekdala kan trädgårdsintresserade följa vad som händer i familjens trädgård året runt.
– Jag tycker att det är kul att visa upp det vi gör. Det händer att folk kommer hit för att göra studiebesök i vår trädgård och det är jätteroligt.
Liselottes trädgårdstips
Tänk stort när du bygger växthus.
Odla sådant som du tycker om att äta.
Pallkragar kan vara ett bra sätt att slippa sniglar på det som växer.
Ställ två pallkragar på varandra för bättre ergonomisk arbetsställning.
Se till att ha lagom bredd mellan pallkragarna så att du kan köra en skottkärra mellan dem.
Åk på trädgårdssafari och hämta inspiration.
Byt fröer med dina kompisar.