Annons

Böcker, tv-serier och musik: Nöjespanelen tipsar

Sex tips varje vecka inom litteratur, musik, film, tv, konst och scenkonst.
Publicerad 14 juni 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Bättre blir det inte om Bob Dylan

Dokumentär: Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. Finns på Netflix.

Hösten 1975 smög sig Bob Dylan - trött på uppståndelsen, de stora massorna och medierna - ut på vägarna och dök upp på den ena mindre scenen efter den andra. Med sig hade han bland andra Joan Baez, Roger McGuinn och Allen Ginsburg.

Annons

Dylan kallade den annorlunda turnén Rolling Thunder Revue – och såg till att den filmades. Bortsett från den besynnerliga och fragmentariska Renaldo and Clara blev det dock aldrig någon film – förrän Martin Scorsese för ett tag sedan satte tänderna i staplarna av filmrullar. Arkivmaterialet varvas med aktuella intervjuer med Bob Dylan och flera av dem som var med när det begav sig. Bättre blir det inte! Hugg in!

Se trailer här:

Mikael Hagner

2. Tillbaka i Smirnoffs grepp

Roman: Vi for upp med mor. Av: Karin Smirnoff.

Nu befinner jag mig i Karin Smirnoffs grepp igen. Författaren som skrälldebuterade med romanen Jag for ner till bror som Augustprisnominerades förra året. Det var en sanslöst bra debut. Jag for ner till bror är en underbar, egensinnig, mörk, fasansfull och fängslande roman. Och språkligt är den en fest.

Det innebär givetvis högt ställda förväntningar på uppföljaren som redan är här. Återigen kliver jag in i Janas och Brors värld. Som är full av missbruk, fattigdom, övergrepp och våld. Men som också rymmer stråk av ljus, även om det är mäkta svårt för ljuset att vinna över mörkret här.

Med Jag for ner till bror var jag fast från första sidan. Med Vi for upp med mor tog det kanske 10-15 sidor, sen var jag fast igen.

Kim Ustamujic Johansen

3. Pippi på tecknade ­­fågelvänner

Annons

Tv-serie: Tuca and Bertie. Finns på Netflix.

Just nu har jag pippi på fågelkompisarna Tuca och Bertie, huvudpersoner i en ny tecknad sitcom från serieskaparen Lisa Hanawalt (som även ligger bakom Bojack Horseman) som utgör ytterligare ett starkt argument för att dagens mest nyskapande tv-serier är animerade.

Här finns en intressant kontrast mellan yta och djup: Det är lätt att förföras av det hysteriska tempot och den psykedeliska färgexplosionen i formspråket, men under alla visuella skämt och syrligt rappa one-liners är det en knivskarp betraktelse om vänskap och relationsnojor i 30-årsåldern. Lustigt nog gör det att en utagerande tukan och en ängslig taltrast är något av det mest avväpnande mänskliga man kan se på tv.

Se trailern här:

Markus Pedersen

4. Himmelska bakverk utan ugn

Bakbok: Baka utan ugn. Av: Camilla Hamid.

No bake är ett sätt baka på som vuxit sig allt större på senare år. Många blandar ihop det med raw food och nyttig fika, men no bake innebär både socker och tillagning. Det kan vara på spis, i mikro eller stelning i frys – och allt är gott och sött.

I Camilla Hamids bok Baka utan ugn får man inspiration till allt från kladdkakor till hallongrottor och prinsesstårta. Dessutom finns det små korta tips-avsnitt om hur man lyckas bäst med de olika momenten i bakningen – vilket alltid är väldigt trevligt, oavsett om man är van att baka eller helt nybörjare.

Och vill du inte ha boken själv så passar den perfekt att ge bort i sommarpresent.

Annons

Ida Norinder

5. Sommar i radion med Sven-David

Sven-David Sandström.
Sven-David Sandström.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Radio: Sommar i P1, Sveriges Radio.

Tonsättaren Sven-David Sandström, en av vårt lands mest kända tonsättare, dog i sviterna av lungcancer i början av juni. Med det miste Sverige en stor konstnär. I hans tonspråk ryms både komplexitet och känslighet. Sedan 1970-talet har han komponerat över 300 verk, alltifrån operor, stora orkesterverk till kammarmusik. Till sina kompositionselever vidarebefordrade Sandström gärna receptet för sin produktivitet: ”Gå upp en kvart tidigare på morgonen. Då kan du komponera tio sekunder mer musik. På en vecka blir det en minut, på ett år kanske två extra verk.” Den 10 juli går det att höra hans sommarprat, inspelat någon månad före hans bortgång.

Anna Hedelius

6. Calm Rites har något

Musik: ny singel från Kalmarbaserade Calm Rites

Calm Rites är Kalmarbaserade, men medlemmarna kommer från olika platser i landet. Exempelvis håller forne We met tomorrow-medlemmen Carl Einarsson från Oskarshamn i gitarren.

Jag gillade första singeln, Right by the shoreline. Andra singeln, Heartbreakes, gillade jag ännu mer. Nu släpper Calm Rites Nightowls. En läcker, luftig sommarpophistoria med häftande refräng.

Bandet har något som många indieband saknar: en osviklig melodikänsla. Karakteristiskt för alla tre släppen är vindlande gitarrmelodier som snickras samman för att sluta i refränger som klibbar fast. Dessutom sjunger John Jönsson förbluffande bra.

Calm Rites har något.

Annons
Annons
Annons
Annons