Annons

Underbar antihjälte i ny mörk Manchesterthriller

Kan noir bli bättre än så här? Recensenten Per-Axel Svensson tycker att alla borde läsa Joseph Knox Manchesterdeckare.\nbokrecension • Publicerad 4 juni 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Joseph Knox.
Joseph Knox.Foto: Cornelius, Poppe

Den leende mannen

Thriller

Författare: Joseph Knox

Översättning: Hanna Williamsson

Förlag: Polaris

Jag minns när jag körde bil över den nordamerikanska kontinenten härom året att det fanns en gigantisk billboard strax utanför Duluth. Texten på skylten var ett Charles Bukowski-citat ”What matters most is how well you walk through the fire”. Jag tänker på de där orden när jag läser Joseph Knox ”Den leende mannen”. En underbar bok med en lika underbar antihjälte, Aidan Waits, i huvudrollen.

”Har noir någonsin varit mera träffande – tror inte det?”

Det är Manchester, det är skitigt och Aidan Waits jobbar nattskift som polis och tvingas dela patrullbil med den mest vedervärdiga människa han vet, Peter ”Sully” Sutcliffe. Har noir någonsin varit mera träffande – tror inte det? Waits barndom var taskig – milt uttryckt – och vuxenlivet blev inte mycket bättre. När vi träffar på honom i ”Den leende mannen” har han varit suspenderad en längre tid för att ha nallat ur ett narkotikabeslag men fått återkomma i tjänst, främst för att korrumperade överordnade kan dra nytta av ett par smutsiga händer mellan varven, och att han befinner sig i en korseld mellan dået och nuet är snarast en underdrift.

”En död man påträffas på ett nedstängt hotell i centrala Manchester,”
Annons

Egentligen är mordgåtan, en död man påträffas på ett nedstängt hotell i centrala Manchester, av underordnad betydelse, det här är främst en karaktärsstudie, briljant utförd av Knox som debuterade härom året med ”Sirener”. Därtill underbart översatt av Hanna Williamsson.

Några timmar ovanför plågorna. Läs och njut.

Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons