Annons
Älmhult

Pissidé var bästa lösningen

När vattnet inte räcker till har nöden ingen lag. För far och son Lundbäck i Hallaryd var femtusen liter urin det bästa sättet att släcka en brand som uppstod på deras gård.
Hallaryd • Publicerad 30 juni 2019
Hans och Andreas Lundbäck bredvid sin gödseltunna som blev räddningen under släckningsarbete
Hans och Andreas Lundbäck bredvid sin gödseltunna som blev räddningen under släckningsarbeteFoto: Privat bild

Bonden Andreas Lundbäck citerar Cajsa Warg när han berättar om hur han och hans far släckte en brand på föräldrarnas gård.

– Man tager vad man haver, säger Andreas Lundbäck.

Annons

Det var på tisdagskvällen när Andreas Lundbäck rundade av för dagen som han märkte att det steg upp rök från föräldrarnas gård. Han larmade sin far och släckningsarbetet drog igång. Det var en glödbrand i mossen som dragit igång, och det kan vara en lurig brand att få kontroll på.

– En sån här brand vet du inte hur mycket som finns undertill, säger Andreas Lundbäck. Får man inte kontroll på den kan det ligga och glöda i månader fast man inte märker det.

Andreas far, Hans Lundbäck, körde ut mot brandplatsen med sin fyrhjuling som har en septitank tillkopplad med tusen liter vatten. Det var en bra start för att börja släckningsarbetet, men det skulle krävas mer. Andreas förstod att vattnet i brunnen inte skulle räcka till släckningsarbetet, så då kom pissidén. Han hämtade den stora gödseltunnan fylld med femtusen liter urin och med den kunde elden släckas.

– Det tog tjugo minuter för oss att släcka och det hade tagit längre tid att ringa räddningstjänsten och vänta, säger Andreas Lundbäck. Visst fick vi offra mycket gödsel, men alternativet hade varit värre.

Andreas Lundbäck är också tveksam om räddningstjänstens stora fordon hade kunnat göra släckningsarbetet bättre än vad de själva gjorde.

– De har svårt att komma ut på mossen med de fordon som de använder, och det är ofta på dessa områden som elden sprider sig snabbt, säger Andreas Lundbäck.

Erik Börén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons