Annons

Otäckt om varulven i mannen

Katarina Wennstam får fram sitt budskap, men får också recensenten Bella Stenberg att må lite illa över verkligheten.
bokrecension • Publicerad 31 augusti 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Katarina Wennstam skriver med flyt och patos.
Katarina Wennstam skriver med flyt och patos.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Vargen

Deckare

Författare: Katarina Wennstam

Förlag: Albert Bonniers

Det är lätt att bli arg av att läsa Katarina Wennstams böcker. Och det är säkerligen vad hon också vill. Hennes deckare vill skrämmas – och kanske få vissa att skämmas.

Här handlar det om två döda kvinnor. En som överfallits på Söder i Stockholm och en som misshandlats i hemmet. Gissa vilken som får mest medial uppmärksamhet?

Annons

Polisen Charlotta Lugn och advokaten Shirin Nouri – är det till och med något på gång mellan dem? – jobbar med varsitt av fallen. Den ena kämpar mot tiden och risken för fler överfall, och den andre mot rättssystemets gammaldags synsätt på förhållanden, män och kvinnor samt, med hennes ord, lagar skrivna av män för män. När Shirin befinner sig i rätten och tar till motståndarens argument mot honom blir det ändå rätt kul.

Just kul är det sällan annars, men Wennstam skriver med flyt och patos samtidigt som hon nog vill utbilda mer än underhålla. Ett problem inom den nutida deckargenren är att våldet mot kvinnor skildras så ingående att det gränsar till spekulativt. Även om det är tydligt att Wennstam har ett gott syfte blir det svårsmält när hon beskriver den grova porren som rent fysiskt skadar kvinnorna.

”Vargen” handlar också om dubbelnaturen, om varulven eller djuret i mannen, som människan i honom så ofta kan nära och dölja för omvärlden. Det är skrämmande nog att räcka länge.

Katarina Wennstam skriver med flyt och patos.
Katarina Wennstam skriver med flyt och patos.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons