Annons

Ödesdagen närmar sig för Kina

Stressen ökar på de kinesiska börserna inför ödesdagen den 6 juli. Då träder USA:s tullar på kinesiska varor i kraft. Samtidigt svarar Kina med samma mynt. Under veckan fortsatte de kinesiska börserna nedåt samtidigt som den kinesiska riksbanken kämpar för att hålla yuanen stabil.(TT)
Publicerad 5 juli 2018

Under veckan fortsatte de kinesiska börserna nedåt samtidigt som den kinesiska riksbanken kämpar för att hålla yuanen stabil. Enligt Fredrik Hähnel som är chef för SEB:s Kinaverksamhet och stationerad i Hong Kong är oron tydligt kännbar i Kina.

””

Slår hårdast mot Kina

Annons

På fredag ska USA:s tullar på kinesiska varor för sammanlagt 34 miljarder dollar träda i kraft. Att de kommer att slå hårt mot Kina är uppenbart då USA är Kinas viktigaste exportmarknad och uppgår till cirka 500 miljarder dollar om året, vilket motsvarar cirka 20 procent av den totala exporten.

Kinas talesperson i utrikesfrågor, Lu Kang, har tidigare uppmanat USA att ge överge sitt tankesätt som "härrör från Kalla kriget" och sluta sätta "orimlig press" på kinesiska företag.

Men i onsdags meddelade Kina att landet svarar med samma mynt. Tullar motsvarande 34 miljarder dollar ska införas från och med 6 juli. Bland annat väntas kraftiga tullar på amerikanska jordbruksprodukter införas.

Käppar i hjulet

””

En annan effekt av handelskonflikten är att Kina kommer att få svårare att investera i USA, vilket sätter käppar i hjulet på Kinas vision att bli världsledande inom ett antal sektorer, däribland artificiell intelligens.

I USA försöker president Donald Trump stoppa mobiloperatören China Mobile från att erbjuda tjänster i landet på grund av påstådda säkerhetsrisker.

Varning för naturkatastrofer

””

Som ytterligare ett steg i upptrappningen av handelskriget har Kinas ambassad i USA utfärdat en varning till sina medborgare som planerar att resa till USA. Kinesiska turister varnas för alltifrån skjutningar och rån på öppen gata, till naturkatastrofer och dyra sjukhusräkningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons