Annons

Nöjespanelen tipsar: Det här är bäst just nu

Sex färska tips varje vecka inom film, tv, litteratur, scenkonst, konst och musik.
Publicerad 22 mars 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Familj som tar sig in i hjärtat

Barnen i Familjen Babajou.
Barnen i Familjen Babajou.Foto: SVT

Tv-serie: Familjen Babaju. Visas på SVT Play.

Det har gått tio år sedan bröderna Baker och Alexander Karims delvis självbiografiska tv-serie Familjen Babajou hade premiär på SVT. Då missade jag den, men det tar jag igen nu. Serien handlar om en familj som flytt från diktaturen Uganda och hamnat i Bredäng utanför Stockholm. Året är 1979, diktatorn Idi Amin störtas och pappan flyttar tillbaka till Uganda medan mamman vägrar följa med och stannar med barnen. Hon inser snart att hon inte kan ge dem den uppväxt hon vill i Stockholm och flyttar till Helsingborg. Redan efter halva första avsnittet är jag djupt gripen av familjen och engagemanget viker inte. Det är i princip bara amatörskådespelare som spelar i serien och de är lysande.

Annons

Kim Ustamujic Johansen

Fängslande och poetiskt porträtt

Bok: Fartygets ögon. Av Roy Jacobsen.

I tre romaner har den norske författaren Roy Jacobsen berättat om Ingrid Barrøy, som lever på en liten ö i nordligaste Norge.

I De osynliga berättar han om Ingrids uppväxt och i Vitt hav om hur hon kliver in i vuxenvärlden. I inledningen till trilogins avslutande del, Fartygets ögon, är året 1946 och Ingrid har nyligen fött dottern Kaja.

Pappa till flickan är en rysk soldat, som tvingades på flykt vid krigsslutet och är försvunnen sedan dess. Ingrid är fast besluten att ta reda på vad som har hänt honom.

Stramt, vackert och poetiskt skildrar Roy Jacobsen hur Ingrid tar packningen på ryggen och Kaja i famnen och ger sig ut på en lång och mödosam vandring.

Mikael Hagner

Snyggt och välberättat om musik

Podd: P3 Musikdokumentär. Sveriges Radio.

Annons

P3 Musikdokumentär är en podd med dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister.

I det senaste avsnittet kan man höra berättelsen om Madonna, hur en ung kvinna från ingenstans lägger världen för sina fötter och definierar pop i generationer framåt.

Bland dokumentärerna om både svenska och internationella stjärnor finns berättelserna om bland andra Britney Spears, Zara Larsson, Kendrick Lamar och Miriam Bryant.

Det är fascinerande berättelser och dokumentärerna är välberättade både med text och musik.

Anna Törnkvist

Normer och traditioner utmanas

Scenkonst: Guds olydiga revben. Visas på Dramaten.

När författaren, journalisten och före detta Grupp 8-medlemmen Gunilla Thorgren läste bibeln, ja alltså verkligen läste bibeln, märkte hon hur direkt kvinnofientliga många av texterna är.

Hennes tankar resulterade i en bok för ett par år sedan, och nu i en sprakande lekfull uppsättning i vilken Cirkus Cirkör har tagit Dramatens stora scen i anspråk med sina rep och trapetser.

Gunilla Thorgrens alter ego på scenen, Cecilia Lindqvist, för oss med varsam och lätt sarkastisk hand från Adam och Eva genom tusentals år av kvinnoförtryck och hat. Med humor, poesi, våghalsig akrobatik och feministiska glasögon utmanas alla tänkbara normer och traditioner.

Annons

Anna Hedelius

Snyggt men svajigt i ny sci fi-serie

Tv-serie: Love, Death & Robots. Visas på Netflix.

Å ena sidan är det kul att Netflix satsar på animerad kortfilm, å andra sidan är det synd att sci fi-serien Love, Death & Robots så ofta håller sig inom genrekonventionerna – medelålders surpuppor som jag själv saknar den excentriska avantgardismen hos MTV:s gamla Liquid Television.

En del episoder har en unken doft av pubertalt testosteron och offrar story till förmån för spekulativt sex och våld – sliskiga Witness är den värsta syndaren – men ibland är det både originellt och underhållande.

Till höjdpunkterna hör de nästan psykedeliskt vackra Fish Night och Zima Blue och den syrliga civilisationskritken i When the Yogurt Took Over. I de stunderna är det svinsnyggt, skruvat och sinnesutvidgande.

Markus Pedersen

Podcast om daterade sportämnen

Podd: Snett inåt bakåt. Vad: Det var bättre förr-podcast om sport.

Jag har tipsat om den här podden förut, men gör det igen. Dels har den bytt namn – från Idrottsgalan podcast till Snett, inåt, bakåt – dels har den utvecklats. Marcus Leifby, Christian Albinsson och Emil Eriksson tar varje vecka ett nördigt glimten i ögat-grepp om gravt daterade sportämnen.

Annons

Det kan handla om Lars-Gunnar Björklund, Palmegruppens innebandymatcher, tidningen Buster, Cidden, text-tv, allsvenskan 1993, VM-krönikan 94 eller tysk-österrikiska backhopparveckan. Profiler som Lasse Granqvist och Stefan Holm gästar. Vansinnigt underhållande.

Nyligen gästade gamle tennisspelaren Magnus Larsson – vilket landade i årets bästa poddavsnitt.

Christian Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons