Annons

Martin Shkreli dömd till sju års fängelse

Den kontroversielle före detta vd:n för läkemedelsbolaget Turing, Martin Shkreli, har dömts till sju års fängelse för bedrägeri i en federal domstol i Brooklyn, USA. Han ska också betala motsvarande nära 619 000 kronor i böter förutom de nära 61 miljoner kronor som tidigare förverkats av hans medel.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Den kontroversielle före detta vd:n för läkemedelsbolaget Turing, Martin Shkreli, har dömts till sju års fängelse för bedrägeri i en federal domstol i Brooklyn, USA. Han ska också betala motsvarande nära 619 000 kronor i böter förutom de nära 61 miljoner kronor som tidigare förverkats av hans medel.

Redan i augusti i fjol fann domstolen att Shkreli var skyldig, men nu har straffet mätts ut.

Annons

Den 34-årige Shkreli blev ökänd sedan han, som vd för Turing Pharmaceuticals, köpte rättigheterna till läkemedlet Daraprim som bland annat används av aidspatienter och chockhöjde priset med 5 000 procent.

Åtalet gällde tiden Shkreli arbetade på två hedgefonder och var chef för läkemedelsbolaget Retrophin. Han ska ha ljugit för hedgefondernas investerare, förlorat deras pengar och stulit från Retrophin för att betala tillbaka. Han befanns skyldig till ett fall av bedrägeri med värdepapper och två fall av förberedelse till bedrägeri.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons