Annons

Kulturredaktionen tipsar: Här är våra favoriter

Sex tips inom film, tv, musik, litteratur, teater, konst och scenkonst.
Publicerad 13 december 2019 • Uppdaterad 14 december 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Charmigt på norska med julstämning

Svenska Felix Sandman spelar mot Ida Elise Broch i den norska tv-serien "Hjem til jul" som Emma Arenius tipsar om.
Svenska Felix Sandman spelar mot Ida Elise Broch i den norska tv-serien "Hjem til jul" som Emma Arenius tipsar om.Foto: Netflix

Tv-serie: ”Hjem til jul”. Visas på Netflix.

Upplägget i den norska serien "Hjem til jul" påminner om tusen andra romcom-historier. Fast det blir ändå oväntat kul när huvudpersonen, sjuksköterskan och singeln Johanne (Ida Elise Broch) ger sig på jakt efter en pojkvän. Bytet måste vara nedlagt tills julafton. Hon går verkligen in för uppgiften, då hon ljugit om pojkvännens existens för mamman, som tjatat sig blå om saken. Det visar sig inte vara alldeles enkelt. Nog finns det friare, men vad är det för lustigt folk?

Annons

En detalj som uppskattas är kampen om den mesta julbelysningen som rasar mellan Johannes pappa och den nyinflyttade grannen från Texas. Och så dyker Ghita Nørby upp. En extra eloge för sista scenen.

Emma Arenius

2. Gör det du vill och blomma ut

Marie Fredriksson.
Marie Fredriksson.Foto: Claudio Bresciani / TT

Musik: Marie Fredriksson.

”Tiden den går. Livet är så kort. Alldeles för kort, för att gömmas bort. Så gör det du vill och blomma ut, njut av din spegelbild, vår tid är nu.”sjunger Marie Fredriksson i Sparvöga, balladen hon skrev 1989 till tv-serien med samma namn. Som om hon redan då visste att hon inte skulle få leva så långe som hon önskade.

Enastående artist med en röst som bar henne runt världen. Intim låtskrivare med texter som kom ur hjärtat. I dagarna är vi många som har henne i öronen på väg till jobbet eller adventsglöggen. Det bästa vi kan göra för att hedra hennes minne är att lyda uppmaningen - gör det du vill och blomma ut! Vår tid är nu!

Anna Hedelius

3. Kärleksfullt om Hasse Alfredson

Biografi: ”Hasse Alfredson: En sån där farbror som ritar och berättar.” Av: Kalle Lind.

Hasse å Tage var svensk humors egen dynamiska duo; deras mix av patos och nonsens sätter avtryck i komedins DNA än idag. Deras berättelse är väldokumenterad, men också bristfällig eftersom den sätter punkt vid Tage Danielssons bortgång 1985. Kalle Lind, detta vandrande underhållningslexikon, tätar igen det glappet med sin kärleksfulla, närmast vördnadsfulla, biografi över Hasse Alfredson. Det är ett stycke kulturhistoria som porträtteras, där ungdomens legendariska Lundaspex och revytidens jovialiska gubbar nyanseras av självtvivel och stråk av svart sorg som satte avtryck i hans senare film- och bokproduktion.

Markus Pedersen

4. Lysande om äktenskap i kris

Scarlett Johansson och Adam Driver spelar ett par vars äktenskap är i upplösningstillstånd.
Scarlett Johansson och Adam Driver spelar ett par vars äktenskap är i upplösningstillstånd.

Film: Marriage Story. Av: Noah Baumbach. Visas på Netflix.

Annons

Amerikanen Noah Baumbach använder en alldeles speciell, oemotståndlig, blandning av svärta och humor i sina skildringar av trassliga relationer. Minns debuten, skilsmässodramat "The Squid and the Whale" (2005)!

Nu är han aktuell med ännu en film om en familj i upplösning. Färsk på Netflix. Nicole (Scarlett Johansson) och Charlie (Adam Driver), som har en liten son och bor i New York, har bestämt sig för att skiljas. De ska gå lugnt och sansat till väga, inte strida, inte anlita advokater. Men när Nicole tar pojken med sig hem till Los Angeles, står Charlie där med rumpan bar. Snart är kriget igång, och det eskalerar. Mycket bättre än så här blir det inte!

Mikael Hagner

5. Svårsläppt spänning av John Grisham

Bok/spänningsroman: Rooster Bar. Av: John Grisham.

En juridikstudent vid ett halvdant amerikanskt universitet hoppar från en bro. Men innan han tar livet av sig avslöjar han en rad knepigheter kring universitetet, dess upplägg och ägare som gör att hans tre studiekamrater får sig en rejäl tankeställare. De överger utbildningen och börjar arbeta som advokater utan behörighet. Pengarna trillar in men det är en riskabel verksamhet som till slut briserar. De forna studenterna står inte handfallna utan sätter efter sitt gamla universitet. Men det finns mäktiga krafter som vill hindra dem. John Grisham kan sin juridik och även om Rooster Bar inte är hans mest spännande bok så är den klart läsvärd och svår att släppa.

Anna Mi Matzén

6. Vänskap och vemod i popkostym

Musik: Dolce, duo från Umeå.

Anna Levander och Leopold Nilsson utgör tillsammans Umeåduon Dolce, och under året har de återuppstått efter två års stiltje. Uppehållet berodde på att de två vännerna plötsligt började glida ifrån varandra. Trots att de varit vänner i många år började musikprojektet äta upp alltmer av deras vänskap, och till sist var de tvungna att ta en paus. De nya låtarna handlar till viss del om just det – att våga låta en relation dö för att få plats att odla en ny. Allt detta lärde jag mig när jag satt i bilen under ett jobbpass och Anna Levander gästade Musikguiden i P3. Den nya singeln "Skyll dig själv" spelades upp under intervjun och jag fastnade direkt. Även "Vilken värld" är ett enastående litet mästerverk.

Frida Lindström

https://open.spotify.com/track/1ETCR2V2rqlM00xx95IRD4?si=b2Wrs8FrQv2f-wgC6dIHkQ

Annons
Annons
Annons
Annons