Annons

"Gräns" hetast inför Guldbaggegalan

"Gräns" har chans till storslam på Guldbaggegalan. Trolldramat är nominerat till nio statyetter, bland annat för bästa film och bästa regi.
Därefter kommer "Unga Astrid" och "Goliat" med sex nomineringar vardera.
Film (TT) • Publicerad 3 januari 2019
Eva Melander i "Gräns" kan vinna en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen har chans att plocka hem nio statyetter. Arkivbild.
Eva Melander i "Gräns" kan vinna en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen har chans att plocka hem nio statyetter. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är knappast någon skräll att "Gräns" dominerar fältet i år. Filmen har redan fått flera priser, som "Un certain regard" vid filmfestivalen i Cannes. Den var också Sveriges Oscarsbidrag, dock utan att ta sig vidare i nomineringsprocessen.

Bland Guldbaggarna har filmen chans att plocka hem statyetten för bästa film och bästa regi för Ali Abbasis räkning. Dessutom kan Eva Melander, som spelar trollet Tina, vinna bästa kvinnliga huvudroll.

Annons

-Hela den där förvandlingen med 18 kilos uppgång och all bodybuilding blev som en extremsport till slut. Och att sitta fyra timmar i sminket varje dag var som en meditationsträning, säger Eva Melander.

Persbrandt nominerad

Hon ställs mot bland andra Alba August, för sin roll som Astrid Lindgren i "Unga Astrid". Den har också chans att bli bästa film, och Marie Bonnevie som spelar Astrids mamma är nominerad för bästa kvinnliga biroll.

Både Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist är nominerade till bästa manliga huvudroll för sina insatser i familjedramat "Goliat". I kategorin finns även Mikael Persbrandt för rollen som Hasse P i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons "Tårtgeneralen".

"Goliat" kan också vinna för bästa film. Övriga nominerade i kategorin är katastrofskildringen "Den blomstertid nu kommer" och "The deminer". Den senare är även nominerad till bästa dokumentär för sin historia om en minröjare i irakiska Kurdistan.

Pichler kan vinna igen

Tidigare regivinnaren Gabriela Pichlers "Amatörer" finns inte med i kampen om bästa film. Men Pichler kan återigen knipa statyetten för bästa regi. Filmens Zahraa Aldoujaili och Fredrik Dahl är nominerade till såväl kvinnliga respektive manliga huvudroll.

-Jag ville utmana mig själv genom att göra det ännu svårare än tidigare. I stället för att tänka strategiskt valde jag att tänka med hjärta, säger Pichler.

I kategorin bästa utländska film ställs Spike Lees "BlacKKKlansman" mot Paweł Pawlikowskis "Cold war" och Guldpalmsvinnaren "Shoplifters" av Hirokazu Kore-eda.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris. Sedan 1964 har det delats ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under året som gått.

Förra året var "Borg" storfavorit med nio nomineringar. I slutändan blev det "The Nile Hilton incident" som blev galans vinnare, bland annat med tungviktartrofén för bästa film.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

Annons

Björn Berglund/TT

Ali Abbasis "Gräns" kan bli bästa film. Pressbild.
Ali Abbasis "Gräns" kan bli bästa film. Pressbild.Foto: TriArt
Dags för nya Guldbaggar. Arkivbild.
Dags för nya Guldbaggar. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons