Annons
Lessebo

Flera förändringar i siktet för riksväg 25

I höst planerar Trafikverket inleda projekteringen för riksväg 25 mellan Lessebo och Hovmantorp.
Åtgärder för sträckan har länge varit på tapeten, då sträckan är en av få på riksväg 25 som inte har sett större förändringar.
Lessebo • Publicerad 20 mars 2019
Riksväg 25 mellan Hovmantorp och Lessebo står inför förändringar.
Riksväg 25 mellan Hovmantorp och Lessebo står inför förändringar.Foto: Johannes Turstam

För cirka tre år sedan genomförde Trafikverket en utredning kring riksväg 25 och dess sträcka mellan Lessebo och Hovmantorp. Då pratades det om mitträcke på hela sträckan eller, om det inte var möjligt, sänkt hastighetsgräns.

Friderike Liljengren är projektledaren på Trafikverket som nu sköter ärendet. Enligt henne är det inte mycket, om ens något, som är hugget i sten inför att man i höst ska börja med projekteringen.

Annons

– Vi befinner oss fortfarande i utredningsskede vad gäller projektets innehåll. Det är i dagsläget planerat att vi ska börja med projektering till hösten, säger Friderike Liljengren i mejlkorrespondens med Smålandsposten.

Men initiala planer finns. Hela sträckan ska förses med viltstängsel. Det planerade mitträcket planeras också att bli av - men på betydligt kortare sträcka än vad som diskuterades för tre år sedan.

– Sträckan från Hovmantorp västra infart till Bergdalavägen planeras att mittsepareras och hastighetshöjas till 100 kilometer i timmen. Det är planerat att ha en eller några omkörningssträckor men vi får se i projekteringsskede om detta är möjligt. I synnerhet miljön, kulturmiljön och terrängen sätter vissa gränser för projekteringen, säger Friderike Liljengren.

Finns det någon anledning till att inte större del av sträckan Hovmantorp-Lessebo planeras att mittsepareras?

– Nej, jag har själv inte fått ett svar på den frågan. Jag frågade kollegorna på planeringsavdelningen om det hänger ihop med en eventuell förbifart i Lessebo. Men de sa att den är inte planerat på något sätt.

Om detta innebär att resterande del av sträckan kommer att få se en sänkt hastighetsgräns kan inte Friderike Liljengren svara på. Men det finns beslut från Sveriges regering att hastighetsgränserna i stor mån ska sänkas där det inte finns mitträcke.

Friderike Liljengren bskriver fler tänkta åtgärder.

– Det planeras även förbättringar för de oskyddade trafikanterna i form av en gång- och cykelväg samt eventuell en tunnel under riksvägen. Omfattning och läge av dessa är i dagsläge oklart.

Under förra året beslutade kommunen att utfarten från Skolgatan i Hovmantorp till riksväg 25 skulle stängas. Då blev det upprörda känslor hos de som bor på norra sidan av riksväg 25, strax utanför Hovmantorp. Det saknas säkra sätt att ta sig över riksvägen och in i samhället, menade de.

Är det för dem som cykelväg samt tunnel är menad för?

– Tunneln är delvis tänkt för de som bor norr om riksväg 25 men även för gående och cyklister som kommer från Lessebo och omnejd och ska till Hovmantorp. Men som sagt, detta är inte riktigt klart än.

Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons