Annons

Kalmars dokumentärfilmsklubb tar ofrivillig paus

Kalmars dokumentärfilmklubb Doc Lounge avslutar sin säsong med en filmvisning på hemlig plats. Därefter blir det paus då lämplig lokal för filmvisningarna saknas.
– En stad i Kalmars storlek borde ha en så kallad komplementbiograf för kvalitetsfilm, säger Doc Lounges Christina Schöning.
Publicerad 8 november 2018

Efter åtta år tar Doc Lounge Kalmar tillfälligt farväl. Under de åtta åren har klubben visat filmer på 22 olika platser, till exempel Byttan, gamla brandstationen, Kalmar slott, Kalmar teater och i stadsparken. Tillresta gäster med koppling till dokumentärerna, både svenska och internationella, har kommit för att ha samtal med publiken.

– Det kan verka charmigt med denna variation och vi vet att många gillar att bli överraskade på nya platser. Men för oss arrangörer som jobbar ideellt innebär det mycket arbete att skapa en tillfällig biograf för en kväll. Vi har fullt upp med våra jobb och andra uppdrag, och vi orkar helt enkelt inte fortsätta som hittills. Därför kommer vi nu att avvakta tills lokalsituationen har förbättrats, säger Christina Schöning.

Annons

Hon riktar en uppmaning till politiker och tjänstemän att inte glömma bort filmen när nya kulturarenor planeras

– En stad i Kalmars storlek borde ha en så kallad komplementbiograf för kvalitetsfilm. Många utmärkta icke-kommersiella filmer får Kalmarpubliken aldrig se. Att filmintresset är stort visar Kalmar Filmstudios fullbokade visningar och den fantastiska publiktillströmning som vi i Doc Lounge Kalmar har haft under alla år. Det saknas lokaler med visningsmöjligheter där människor kan mötas, äta mat, se på film och samtala, säger hon och fortsätter:

– Vi hoppas att de ansvariga har filmen i åtanke när man utformar nya Byteatern och Kulturkvarteret. Även bland alla ytor som frigörs med Linnéuniversitetets flytt skulle det kunna finnas lokaler som passar som kulturrum både för oss och andra oberoende arrangörer och kulturutövare. När Kalmar nu växer så intensivt kommer också behovet av kreativa miljöer och ett högkvalitativt kulturutbud året om att öka kraftigt.

Carina Eskelin, verksamhetschef på Kultur och bibliotek i Kalmar kommun menar att kommunen satsar på film.

– Vi utrustade Kalmar teater med en bra filmutrustning just för att inte glömma filmen och det digitala och så gör vi även när det gäller kulturkvarteret. Vi tycker att Doc Lounge har en bra verksamhet och vi har haft en dialog med dem. De har uttryckt en önskan om en fast plats. Vi har erbjudit dem Kalmar teater men de har då avböjt och uttryckt att den är för uppbokad. Vi har även berättat att vi investerat i filmutrustning till det nya kulturkvarteret men en egen komplementsbiograf kan vi inte erbjuda nu, säger Carina Eskelin.

Varför?

– Vi driver inga biografer i kommunen. Vi hoppas att Doc Lounge ska känna sig hemma i kulturkvarteret och när det är klart och vi ser hur det faller ut får vi fortsätta diskussionen och titta på det igen om Doc Lounge inte är nöjda. Just nu har vi fullt fokus på kulturkvaretet.

Doc Lounge avslutar sin säsong med en förhandsvisning på okänd ort. Filmen som visas är den mångfaldigt prisbelönade dokumentären The Distant Barking of Dogs om en barndom i krigets skugga. Under ett års tid har den danske regissören Simon Lereng Wilmont följt Oleg som bor med sin mormor i en by i Donetsk-regionen, mitt i den beväpnade konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Simon Lereng Wilmont medverkar i Doc Lounge Kalmars visning via Skype.

Från filmen The Distant Barking of Dogs.
Från filmen The Distant Barking of Dogs.

Platsen för filmvisningen hålls hemlig av Doc Lounge-arrangörerna. Det enda publiken fått veta är att en extra inhyrd ”filmbuss” kommer att avgå från Kalmar, destination okänd. Biljetterna till den hemlighetsfulla visningen var eftertraktade och gick åt på mindre än två timmar.

– Det låter som en rolig grej, säger Christina Schöning, men det är också ett uttryck för att vi inte tycker att den oberoende filmen har en plats i Kalmar. Så nu drar vi ut från stan.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons