Annons

En dansant helkväll med BAO

Benny Anderssons orkester, BAO, är något helt unikt i svenskt musikliv. Så mycket kompetens, skicklighet och spelglädje på en gång. Trots det saknades det där lilla extra vid spelningen i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 28 juli 2019 • Uppdaterad 1 augusti 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
BAO:s alldeles speciella kännetecken, den egna dansbanan, fylldes snabbt med dansande par. En spelning med Benny Anderssons orkester är minst lika mycket dans som musik!
BAO:s alldeles speciella kännetecken, den egna dansbanan, fylldes snabbt med dansande par. En spelning med Benny Anderssons orkester är minst lika mycket dans som musik!Foto: Johanna Eriksson

Benny Anderssons orkester

Var: Skälby, Kalmar.

När: 27 juli.

Publik: Knappt 5 000

Bäst: Körberg/Sjöholm i duett, Nu mår jag så mycket bättre.

Sämst: En-dag-på-jobbet-känslan

Långt före utsatt konsertstart fylldes grönytan framför scenen på Skälby upp. Det var picknickfest modell XXL som gällde.

Nästan alla av de knappa 5 000 i publiken kom bärandes på solstolar, picknickkorgar och/eller väskor med både mat och dryck. Förväntningen gick nästa att ta på.

Annons

– Det är kul att ha en orkester uppkallade efter sig själv, hälsade Benny Andersson publiken med ett stort leende.

BAO är Benny Anderssons egna lilla specialprojekt, en bred musikalisk show med riktigt vassa musiker och sångare.
BAO är Benny Anderssons egna lilla specialprojekt, en bred musikalisk show med riktigt vassa musiker och sångare.Foto: Johanna Eriksson

På scenen stod förutom kapellmästaren Benny Andersson (dragspel, piano) Kalle Moraeus, Leif Göras, Olle Moraeus och Perra Moraeus, som är grunden i folkmusikgruppen Orsa Spelmän, Göran Arnberg, tramporgel, Janne Bengtson, flöjt, Per Grebacken, saxofon och klarinett, Jogga Ernlund, kontrabas, Calle Jakobsson, tuba, Leif Lindvall, trumpet, Lars Rudolfsson, dragspel och Jörgen Stenberg, trummor och percussion. Som grädde på moset bjuder också BAO på två av landets absolut bästa röster i duon Helen Sjöholm och Tommy Körberg.

Nedanför scenen ståtar BAO:s speciella kännetecken, den lilla dansbanan, pyntad med kulörta lyktor. För det är dansen som står i centrum under den fyra timmar, inklusive paus, långa spelningen.

– Nu ska vi spela en polska, ni som kan dansar med. Ni som inte kan dansa polska, ni får dansa precis vad fan ni vill, introducerar Benny Andersson ett av kvällens flera avsnitt med gammeldanstema.

Tommy Körberg, Benny Andersson och Helen Sjöholm bjöd på en bred repertoar, allt från gammal folkmusik via egna hits till ett par ABBA-låtar som extranummer.
Tommy Körberg, Benny Andersson och Helen Sjöholm bjöd på en bred repertoar, allt från gammal folkmusik via egna hits till ett par ABBA-låtar som extranummer.Foto: Johanna Eriksson

Även om det tog ett litet tag, picknickmaten skulle ju ätas upp och sköljas ned, så fylldes dansbanan successivt med dansande par. Under de sista timmarna var det kö för att få komma upp och ta en svängom. Så härligt att se!

En show/konsert/spelning med BAO är något alldeles extra. Första gången jag såg dem var känslan överväldigande. Så otroligt mycket spelglädje och skicklighet på en scen samtidigt. Och fortfarande är det underbart att se den snart 73-årige Benny Andersson stråla av glädje under hela spelningen. BAO är på något sätt Benny Anderssons kärlek till musiken förverkligad.

Här saknas innehåll

Publiken bjuds på ett musikaliskt smörgåsbord med imponerande bredd. Allt från polska av Johann Sebastian Bach via folkmusik till sångarduons egna hits och några riktiga ABBA-stänkare.

Samtidigt som publiken bjuds på detta musikaliska smörgåsbord är just det breda utbudet lite av BAO:s akilleshäl just denna afton. Bara en sådan sak som att det tar nästan tre timmar innan den första riktiga allsången fyller Skälby, Tommy Körberg med Gamle Svarten, känns lite tråkigt.

Tommy Körberg fick igång den stora publiken i en riktigt härlig allsång när han bjöd på klassikern, Gamle Svarten.
Tommy Körberg fick igång den stora publiken i en riktigt härlig allsång när han bjöd på klassikern, Gamle Svarten.Foto: Johanna Eriksson

Nu väljer BAO att spara de riktiga publiklåtarna, exempelvis Tommy Körberg med Cadillac och Helen Sjöholm med Du är min man till sista timman och ABBA-låtarna, först som extranummer.

Att stuva om lite och lägga in en och annan "publikfriande" låt betydligt tidigare under kvällen hade höjt totalkänslan. Nu smög sig, tyvärr, upplevelsen av "en-kväll-på-jobbet-spelning" på. Förmodligen orättvist, men ändå lite onödig.

Annons

Här kan du läsa fler recensioner från helgen:

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons