Annons

Blogg från Kalmar blev en av Sveriges största filmsajter

Det började som en blogg där tre kompisar från Kalmar tipsade varandra om filmer. I dag är Filmtopp.se en av Sveriges största filmsajter med ett rekord på 80 000 unika besökare i veckan.
– Vår vision har alltid varit att belysa allt inom film, säger chefredaktören Eric Diedrichs.
Kalmar • Publicerad 12 maj 2020 • Uppdaterad 13 maj 2020
Eric Diedrichs från Kalmar är chefredaktör för filmsajten Filmtopp.se.
Eric Diedrichs från Kalmar är chefredaktör för filmsajten Filmtopp.se.Foto: Privat

Är du en riktig filmnörd? Då har du säkert redan full koll på Filmtopp.se, som är en av Sveriges största renodlade film- och serie-sajter där recensioner, reportage och nyheter från filmens värld står i fokus.

Men visste du att det bakom framgångssagan står tre filmfantaster från Kalmar?

Annons

Bröderna Eric och Axel Diedrichs samt vännen Sebastian Håkansson hade alla lämnat hemstaden för nya äventyr. För att kunna hålla kontakten på ett roligt sätt startade de en gemensam blogg där de diskuterade sitt stora, delade intresse – film. Här tipsade de varandra om filmer, diskuterade filmer de redan sett och nördade ner sig ordentligt i alla möjliga aspekter av filmmediet.

Fakta

Eric Diedrichs tipsar

Tre filmer varje filmfantast borde se: ”Sunset Boulevard” av Billy Wilder, ”Psycho” av Alfred Hitchcock och ”Sommarnattens leende” av Ingmar Bergman.

Bästa filmen 2019: ”The lighthouse” av Robert Eggers, med Robert Pattinson och Willem Dafoe i huvudrollerna.

Bästa filmen 2020 (hittills): ”Emma” av Autumn de Wilde, med Anya Taylor-Joy i huvudrollen.

Senast sedda filmen: ”Mr Deeds goes to town” av Frank Capra, från 1936.

– Det började som en vanlig liten blogg, men plötsligt märkte vi att det var 100 personer som varit inne och läst en vecka. Fasen vad roligt, vi kanske kan göra något mer, tänkte vi. Och på den vägen är det. Vi har alla satsat jättehårt på detta i några års tid och i april slog vi rekord med 80 000 unika besökare på en vecka, berättar Eric Diedrichs, som är chefredaktör på Filmtopp.se.

Tanken har alltid varit att belysa alla aspekter av filmbranschen – från idéstadium och inspelning till det färdiga resultatet som når bioduken och sedermera släpps på streamingtjänsterna. En stor del av verksamheten består av film- och tv-serierecensioner, men de gör även längre reportage om vad som pågår i filmbranschen i stort. Och det har varit ett framgångsrikt upplägg.

Filmen ”Emma” med Anya Taylor-Joy i huvudrollen är 2020 års bästa film hittills, enligt Eric Diedrichs.
Filmen ”Emma” med Anya Taylor-Joy i huvudrollen är 2020 års bästa film hittills, enligt Eric Diedrichs.Foto: Pressbild

År 2016 ökade antalet unika besökare med över 500 procent och två år senare fick de ett slags officiellt kvitto på att det de gör håller hög kvalitet:

– Den första riktigt stora milstolpen för oss var när vi blev invalda i Svenska Filminstitutets betygsindex år 2018. Det blev verkligen en kvalitetsstämpel för oss, att här kommer tre grabbar från Kalmar som bara startade en blogg och sen hamnade vi här, säger Eric Diedrichs.

Numera är Filmtopp.se även en av aktörerna bakom tjänsten Streamly Play – som är en tämligen unik satsning där medlemmarna varje månad får se en handplockad film som ännu inte nått streamingtjänsterna. Nyligen har man även ingått i ett samarbete med filmpodden ”Everdahl & Karlssons Film TV”, som drivs av filmkritikerna Göran Everdahl och C-G Karlsson, samt tecknaren och populärkulturexperten Johan Andreasson.

Bästa filmen 2019 var ”The lighthouse”, med bland andra Robert Pattinson, menar Eric Diedrichs.
Bästa filmen 2019 var ”The lighthouse”, med bland andra Robert Pattinson, menar Eric Diedrichs.Foto: Pressbilder

– Det är Sveriges bästa filmpodd, hands down. Den är svinbra, och vi är jättetacksamma för det här samarbetet. Vi ser det lite som en fotbollsmatch – vi står för försnacket på vår hemsida, sedan är avsnittet själva matchen. Därefter kommer eftersnacket hos oss, där vi skriver någon artikel om innehållet och diskuterar vad som sades. Vi skapar ett mervärde för deras lyssnare och de för våra läsare, säger Eric Diedrichs.

Men hur kommer det sig att en liten blogg i Kalmar har kunnat växa sig till en av Sveriges största samlingsplatser för filmintresserade? Eric Diedrichs tror att det till stor del beror på kompistrions och de övriga skribenternas genuina filmintresse.

– Jag tror att vårt engagemang lyser igenom i texterna och hoppas att folk tycker det är roligt att läsa det vi skriver. Vi har vågat göra mer och mer och testa nya idéer. Och vi ser väldigt mycket film. Jag ser en film om dagen. Film och musik är min stora passion i livet.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons