Annons

Två Nobelpris i år – Engdahl ute ur kommittén

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Det beskedet lämnar Nobelstiftelsen efter sitt styrelsemöte.
Beskedet från Nobelstifelsen innebär också att Horace Engdahl får lämna priskommittén.
Stockholm • Publicerad 5 mars 2019
Horace Engdahl.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nobelstiftelsen har beslutat att Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur.

”Även om det kommer att ta tid att fullt ut återupprätta förtroendet anser Nobelstiftelsens styrelse att förutsättningarna nu är goda för detta", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Annons

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att vi fick det här beskedet i dag. Det innebär också att vi kan arbeta i lugn och ro med priserna så att alla i Nobelkommittén är mer motiverade att jobba med det. Det är alltid svårt att jobba med en sådan här sak om man inte vet ifall det blir av, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Nobelstiftelsens styrelse tycker att de åtgärder som Akademien har vidtagit och planerar att göra skapar goda möjligheter att återupprätta sitt förtroende som prisutdelare.

Bland de viktiga förändringar som har genomförts nämns följande: "Akademiens regelverk har ändrats och gjort det möjligt för ledamöter att avgå. Stadgarna har förtydligats. Flera nya ledamöter har valts in. I akademien ingår inte heller längre ledamöter som är föremål för jävs- eller brottsutredningar."

Svenska Akademien ska också ha beslutat att de närmaste åren införa en ny ordning för Nobelkommittén, som ska innehålla fem oberoende externa ledamöter."

Nobelstiftelsen har även erfarit att Nobelkommitténs sammansättning kommer att ändras så att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår. Den nya ordningen tillämpas för både 2018 och 2019 års priser."

Det innebär till exempel att Horace Engdahl kommer att tvingas lämna priskommittén, uppger Nobelstiftelsens pressansvarige Mikael Östlund för Svenska Dagbladet.

Dessutom ska Akademien utreda möjligheterna att införa någon form av tidsbegränsning för ledamotskap.

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka Nobelpriset och kan nu andas ut.

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta undrar vad som nu händer med granskningen av Akademien. Hon tycker att institutionen behövs för att värna litteraturens långsamhet i tider då den styrs av marknadskrafter. Men hon anser att man måste fortsätta att utreda maktmissbruk och jäv inom Akademien, eftersom det kvarstår oklarheter.

Annons

– Matilda Gustavssons reportage måste följas upp mer. För problemet är inte Sara Danius eller Horace Engdahl, det handlar om hela apparaten runt omkring, säger hon.

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot kulturprofilen i Dagens Nyheter, ifrågasätter hur långt Akademien verkligen kommit i sitt reformarbete.

– Samtidigt kan man förstå Nobelstiftelsen. Det har kommit in nya ledamöter och tidigare ledamöter har kommit tillbaka. Man kan anse Akademien reformerad men samtidigt tycker jag att det kvarstår uppenbara jävsproblem som inte har hanterats. De försökte till exempel dela ut ett pris till mig samtidigt som de gav ett pris till en person som vittnat till kulturprofilens fördel.

Hon anser att det finns ytterligare problem med den externa Nobelkommitén. Hon tycker att lösningen känns ogenomtänkt och pekar på tidigare problem med läckor.

– Det väldigt oklart hur de kommer att hantera att personerna i kommittén har tillgång till namnlistor även efter att de slutat. Även då kommer de ju att veta vilka som är nominerade sedan tidigare, och en av dem är fortfarande förlagsanställd.

Sara Ullberg/TT
Erika Josefsson/TT
Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons