Annons

Bäst just nu: ”Banbrytande tv från motellrum”

Sex färska tips varje vecka inom film, tv, musik, konst, scenkonst och litteratur.
Publicerad 27 september 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Olika öden utspelas på motellrum

Tv-serie: Room 104. Visas på HBO Nordic.

Upplägget är lika enkelt som smart: Med tanke på hur många människo­­öden som passerar genom ett och samma motellrum så är det en passande spelplats för en antologiserie. Bröderna Duplass, som senast gjorde sorgligt saknade Togetherness, har producerat Room 104 och använder formatet för att exponera unga lovande filmskapare och ge dem full kreativ frihet. Utöver rumsnumret i titeln kan vad som helst hända, och gör det oftast också; historierna skiftar från lågmäld vardagsrealism till skruvad humor till övernaturlig rysare. Det leder i och för sig till en rejäl svajighet både i ton och kvalitet, men det är omöjligt att inte smittas av experimentlustan och den avväpnande charmen.

Annons

Markus Pedersen

2. Urgammal häxa trollbinder ännu

Roman: Kirke. Av: Madeline Miller.

Kirke är häxan i den grekiska övärlden som gjort sig berömd genom dyka upp i ett av litteraturens stora verk, Odysseus. Men i Madeline Millers roman är det Kirke själv som har huvudrollen. Hon har förvisats till en öde ö av sin far, titanen Helios. Här lever hon med lejon och vargar, nymfer och sjömän i onåd och nöd.

Historien är berättad på ett språk som skapar en värld som läsaren sugs in i. "Hästarna sköt fart, världen blev ett töcken under oss och nattens skuggor ångade vid havets rand. Jag tittade inte", berättar Kirke. Grekiska gudar, titaner, nymfer och dödliga - är det något att engagera sig i, kan man undra.

Ja, jag blir förtrollad av Kirkes öde och äventyr, och hur ofta blir man det av att läsa en bok?

Emma Arenius

3. Fotografen framför kameran

Dokumentär: Utan längtan ingen bil. Visas på SVT Play.

Anders Petersen är Sveriges kanske viktigaste fotograf och har blivit stilbildande med sina hårt kopierade snapshots från samhällets utkanter. I sommar har han fyllt Liljevalchs med bilder av hemstaden Stockholm och dess invånare.

Stefan Bladhs film kretsar kring arbetet med utställningen. Vi får följa Anders Petersen på gatorna, i barerna och till mörkrummet i Gamla stan. Största behållningen är att ta del av hans möten med människor. Det är rörande att se när han väljer vilken tröja som gör sig bäst på bild eller springer efter främlingar.

Filmen är ett fint porträtt av en världsberömd fotograf men också av en sliten man som livet igenom använt kameran som en ursäkt för att ta kontakt.

Annons

Herman Omstedt

4. Insikter om hotet mot kulturen

Podcast: En varg söker sin pod. Med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

I det senaste avsnittet av podcasten En varg söker sin pod ägnar sig serietecknaren Liv Strömquist och författaren/tv-producenten Caroline Ringskog Ferrada-Noli åt att dissekera konstbegreppet.

Hur blev sanningshalt ett kriterium för bra konst? Varför anser vissa att upphovspersonen är viktigare än själva verket? Och vad säger det om samtidens syn på kulturen? Med uppfriskande analyser och en kombination av humor och allvar bjuder de på en tankeställare som många skulle behöva. Avsnittet heter Utdefiniera det sjuka för att själv verka normal, och om du är det minsta intresserad av samtid och kultur finns det ytterligare ett hundratal episoder att plöja.

Frida Lindström

5. Smeksamt svidande om att åldras

Antiono Banderas.
Antiono Banderas.

Film: Smärta och ära. Av Pedro Almodóvar.

I sin bästa film på länge berättar spanjoren Pedro Almodóvar om en till åren kommen filmregissör, Salvador Mallo, som ser tillbaka på sitt liv.

Mallo har inte gjort något av värde på ett bra tag, lever flott men isolerat och plågas av smärtor i själ och rygg. Men när cinemateket i Madrid vill visa regissörens mästerverk lever han upp och minnena vaknar.

Almodóvar har hämtat mycket från sitt eget liv i denna smeksamt svidande skildring av tidens gång och tillvarons förgänglighet. Mallo spelas av Antonio Banderas, som har en hel del gemensamt förflutet med Almodóvar och är lysande som hans alter ego.

Mikael Hagner

Annons

6. Maffigt firande av konserthus

Foto: Jessica Gow/TT

Konsert: 40 år av musik. Berwaldhallen, Stockholm den 5 oktober.

Den pampiga invigningen av Berwaldhallen ägde rum den 30 november 1979. Med byggnaden, som till två tredjedelar är insprängd i urberget, fick Sveriges Radio äntligen ett eget konserthus, tillika en stor musikradiostudio.

I höst firas 40 år av musik i huset med ett antal jubileumskonserter. Först ut är Radiokören, som den 5 oktober framför verk av Benjamin Britten och nyligen bortgångne Sven-David Sandström.

Under höstens konserter hörs också musik från invigningskonserten, nyskrivet och experimentellt, Mahlers spektakulära tredje symfoni med Ann Sofie von Otter som solist och mycket annat.

Anna Hedelius

Annons
Annons
Annons
Annons