1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anne Carson förenar förälskat sinne med kritiskt sökande

Anne Carsons debutbok, från 1986, ”Eros den bitterljuva” skildrar hur begreppet ”eros” uppstår i det antika Grekland. Carson nystar originellt och skarpsynt i de tusenårgamla diktfragmenten tycker Thomas Kjellgren.
STOCKHOLM 2015-05-08Kanadensiska poeten Anne Carson framför sin performance "Antigonick" på Moderna museetFoto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Foto: Pontus Lundahl/TT

Eros den bitterljuva

ESSÄ
Författare: Anne Carson
Förlag: Albert Bonniers
Översättning: Niklas Haga

Anne Carsons debutbok, från 1986, ”Eros den bitterljuva” är en essäistisk text som bygger på en bearbetning av hennes doktorsavhandling från några år tidigare. Det är bok fylld av entusiastiska och konstruktiva läsningar av tidig grekisk och romersk poesi och ett sökande efter hur begreppet ”eros” uppstår i det antika Grekland.

quote
Carson nystar i alla tänkbara texttrådar kring eros kärnpunkt och hon frilägger också ett användbart triangelförhållande där ”älskare, älskad och skillnaden mellan dem samspelar”.

Utgångspunkt är Sapfo. För henne framstod ”eros” som en upplevelse av samtidig njutning och smärta. Sapfo kallar det ”glykypikron” som i direkt översättning betyder ”ljuvbitter” eller just ”bitterljuv”. I det erotiska begäret sammanstrålar alltid kärleken och hatet, konstaterar Carson.

Carson nystar i alla tänkbara texttrådar kring eros kärnpunkt och hon frilägger också ett användbart triangelförhållande där ”älskare, älskad och skillnaden mellan dem samspelar”. Hon blir själv ett utmärkt exempel på det som både Platon och Euripides hävdar, att ”Eros gör varje människa till poet”. Visst kräver hon insatser av sin läsare men belöningarna blir också både oväntade och rikhaltiga.

quote
Vi läser i ett utvidgat och upplyst nu, där rottrådarna från Sapfos diktfragment skjuter nya ordskott i vårt nutida litterära landskap.

I sin originella essä väcker Carson inte bara ett nytt liv i tusenårgamla texter utan hon fortplantar dem uppfinningsrikt rakt in i vår egen tid. Vi läser i ett utvidgat och upplyst nu, där rottrådarna från Sapfos diktfragment skjuter nya ordskott i vårt nutida litterära landskap. Det är just detta som är själva styrkan i hennes författarskap: föreningen av vidöppna och närmast förälskade sinnen och ett skarpsynt, kritiskt sökande. Hon inser att det är en ”högrisksatsning” när hon, precis som Sokrates, sträcker sig efter skillnaden mellan känt och okänt.

Läs mer

Nyheter

Utryckning: Trafiken igång igen efter tågstopp utanför Växjö

Sent på fredagskvällen var det stopp i tågtrafiken mellan Gemla och Växjö.

Öland

Öland: Försvunnen man återfunnen efter stor sökinsats

Hittades under natten till lördagen.

SHL

IKO:s stjärnvärvning tvingades börja om – och hittade rätt

”Jag har alltid drömt om att spela i SHL”

Kultur

Factums punkorkester: ”Vi är lite arga – och har glimten i ögat”

De lokala punkarna har för första gången spelat in sitt material.

Kalmar

Han är en av landets främsta fiskeodlare: ”Fantastisk kvalitet”

Odlar upp till ett och ett halvt ton regnbåge – varje år.

Veterinärskrisen

Beskedet: Nu finns dygnetruntjour i Kalmarområdet

”Många djurägare har varit oroliga”.