Annons

ÅRETS ÖLÄNNING 2005

En glädjespridare av stora mått, en levnadskonstnär med en sällsynt brokig bakgrund, en kraftfull smålänning intog hedersplatsen på Sollidens främre parkett, denna sommarheta dag, måndagen den 11 juli år 2005.
Nyheter • Publicerad 2 december 2012

Sångerskan Lill Lindfors sjöng mjukt melodiskt I min trädgård och Okända djur till ackompanjemang av gitarristen Mats Norrefalk. Konung Carl XVI Gustaf överlämnade sedan under den talrika publikens applåder, Sollidenpriset, till Boris Bravin. Folkets man hade rättmätigt erhållit ett stort pris.

Boris Bravin föddes år 1934 i Döderhult. Hans far var konservator och brunnsgrävare och modern Ann- Marie var hemmafru. Boris gick under sju år i små- och folkskola i Oskarshamn. Sin vidareutbildning har han fått i livets stundom hårda skola. Värnplikten gjorde Boris som granatkastare vid I 11 i Växjö och fick som ett bevis på detta ett av de högsta militärbetygen som utdelats, nämligen 10-10-9.

Annons

När konfirmationen var avklarad ”rymde” Boris hemifrån. Det spännande livet på vägarna, cirkusromantiken med sin sågspånsdoft och säregna atmosfär, lockade. Han var äventyrslysten och han ville uppleva Sverige. Endast sjutton år gammal köpte han sin egen karusell. Han blev egen företagare med egna anställda. Succésivt arbetade Boris Bravin upp sig inom tivolibranschen. På hans visitkort stod Marknadsgycklare, något som Boris var mäkta stolt över. Detta var ju en person, som åkte omkring och roade andra för en billig penning. Colorado Show var den mest kända av Boris? företag. Det var en familjeshow, som bl.a. etablerade sig på Kiviks och Sjöbo marknader. Men flertalet platser i landet kunde räkna med besök. Boris Bravin blev ett aktat namn i gycklarkretsar och hans varitéer höll hög klass. Men allt har ett slut och efter tjugonio händelserika år var tivolieran avslutad.

Nu började en annan karriär för den skicklige entreprenören Boris Bravin. En gammal bondgård i Möllstorp på Öland blev till salu. Boris Bravin sålde två egna hus och köpte gården. Detta blev inledningen till en suverän framgångssaga, framsprungen ur hårt arbete och många uppförsbackar. Embryot till Ölands Djur- och Nöjespark hade sett dagens ljus. Boris grundade ett företag, som efter några år växte till Ölands största turistattraktion med mellan 3 och 400 000 besökare årligen. Boris byggde upp sitt imperium utan en enda krona i kommunalt bidrag och han utvecklade ständigt anläggningen. Förnyelse och jordnära visioner var hans ledstjärnor. Han var en self-made man och en entreprenör av det ovanliga slaget. Under sommarsäsongen fanns flera hundra anställda, under vintertid ett trettiotal. Boris Bravin var ansedd som en krävande men omtänksam arbetsgivare. År 2000 sålde Boris Bravin sitt livsverk men han följer noga dess fortsatta framgångar.

Under sjutton år var Boris ordförande i Svenska Tivoliägarföreningen, som ofta användes som remissinstans av myndigheterna. Numera är han hedersmedlem i denna exklusiva förening. Under ett par decennier var Boris en sällsynt aktiv medlem inom Lionsrörelsen. Ett av hans många initiativ var instiftandet av Pensionärernas Dag, där han generöst bjöd på fri entré till Djur- och Nöjesparken samt musik, dans och förtäring. En given succé. Som bevis på sina insatser har han erhållit Lions förnämligaste förtjänsttecken, nämligen Melvin Jonesmedaljen. Och nu har en något udda men fascinerande person välförtjänt också fått Sollidenpriset.

Juryns motivering

”Juryn belönar i år en godhjärtad entreprenör som själv ofta kallar sig marknadsgycklare. Boris Bravin har byggt upp öns största turistattraktion, Ölands Djur- och Nöjespark och därmed gjort en bestående insats för Öland. Hans goda hjärta syntes särskilt vid tsunamikatastrofen där han med fara för eget liv gjorde viktiga mänskliga insatser”.

Emelie Lund
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons