Annons

ÅRETS ÖLÄNNING 2002

Man förnam skön poesi när vandringen genom Sollidens mäktiga grindar påbörjades denna tisdag den 9 juli år 2002.
Nyheter • Publicerad 2 december 2012
Lennart Sjögren, årets ölänning 2002. (Foto: Mats Bogren)Foto: 

Majestätiskt bugande stod skirt grönskande trädkronor och välansade grusgångar liksom angav en lyrisk ton. Landshövdingeparet Sven och Anna Lindgren strålade tillsammans med sina undersåtar och sångerskan CajsaStina Åkerström, ackompanjerad av Niklas Brevestedt och Magnus Axelsson, sjöng melodiska romanser. Som kronan på verket var det så dags för Lennart Sjögren, Årets Ölänning år 2002, att ur kung Carl XVI Gustafs hand få mottaga Sollidenpriset.

Lennart Sjögren föddes år 1930 i Byxelkrok. Fadern John var bonde och tillsammans med sin hustru Ida drev de tillsammans ett litet lantbruk med djur och jord. Lennart gick sex år i Enerums små- och folkskola och som flertalet ölänningar inställde han sig i sinom tid som beväring vid infanteriet i Växjö. Författaren och poeten Lennart Sjögren är huvudsakligen autodidakt, en självlärd person. I aftonlampans sken läste han allt han kom över och bibringade sig på detta sätt ett unikt förhållningssätt till det skrivna ordet. Prosan, lyriken och poesin omformades framgångsrikt in i Lennart Sjögrens eget författarskap. Men det räckte inte med detta. Lennart är också en bildkonstnär, en naturbegåvning inom detta område. Det är ovanligt att en författare skickligt kombinerar med måleri. En jämförelse med Harry Martinsson ligger nära till hands. Via studier på Börge Hovedskous målarskola i Göteborg och en fortsättning hos Ivan Grünewald och Signe Baerth har han skaffat sig ett fint renommé som konstnär. År 1957 hade han sin debutställning i Göteborg och därefter har han framträtt på en lång rad utställningar såväl på som utanför Öland. Han tillhör konstnärs- gruppen Åkerbokonstnärerna och hemma på gården har han förvandlat den forna ladan till en konsthall. Hagets konstnärsateljé är välkänd. Sina motv hämtar Lennart ofta från ölandsmiljö.

Annons

Lennart var inte bonde någon längre tid. Istället blev det ett omfattande författarskap. Aderton poesisamlingar, en novell och en roman har sprungit fram ur hans känsliga penna. År 1958 gjorde Lennart författardebut med ”Håll portarna öppna” och genom årens lopp har han blivit ansedd som en av våra förnämsta poeter. År 1969 kom det egentliga genombrottet med ”Dikter ur landet”. Ibland har Lennart kallats för fåglarnas poet och naturen är den stora inspirationskällan och han känner alltid en förvåning över naturen och dess oerhörda gåtfullhet. Men detta till trots är det människornas villkor det handlar om i hans diktning. Det allmänmänskliga och det allmängiltiga och här blir Öland en del av världen.

Lennart Sjögren har fått ta emot många priser och utmärkelser för sitt författarskap och måhända är han den mest ”prisade” Årets Ölänning hittills. År 2007 förlänades han Litteris et Artibus, den förnämsta av de enskilda kungliga belöningsmedaljerna i åttonde storleken i guld och med blått band. Vidare har Lennart fått Sveriges Radios lyrikpris år 1979, Bellmanpriset 1988, Gustaf Frödingssällskapets lyrikpris 1990, Linnépriset 1997, Aniarapriset 1998, Tegnérpriset 1998, LRF:s litteraturpris år 2000 m.fl.

Avslutningsvis kan nämnas några av Lennart Sjögrens verk. Det dubbla spelet 1959, Havet 1974, Tornet 1978, Stockholms central 1980, Lövskogselegier 1982, Dagen före plöjarens kväll 1984, I vattenfågelns tid 1985, Kopparkrukan 1987, Grönskan 1989, Deras ögon 1994, Fågeljägarna 1997, När hararna vitna och rönndruvan glöder 1999, Sent tidigt 2002 och Ön, en högsommardag på Öland, reciterad av författaren till kungaparets ära vid utdelandet av Sollidenpriset år 2002. Och det var verkligen en högsommardag denna vidunderliga högtidsdag.

Juryns motivering

”Årets Ölänning är poeten, författaren och konstnären Lennart Sjögren. Med sitt konstnärskap har Lennart Sjögen berett Öland en betydelsefull plats i den svenska litteraturen och konsten. I det öländska landskapet och i det omgivande havet hämtar han sin inspiration och omvandlar den till poesi med stort djup”.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons