Annons

ÅRETS ÖLÄNNING 1992

Mängder av äkta gourméer från hela landet trängdes på Borgholms idrottsplats denna ljuva sommarkväll.
Nyheter • Publicerad 2 december 2012
Karin Fransson, årets ölänning 1992. (Foto: Agneta Ahlberg)Foto: 

Det var den 14 juli och det var Victoriadag. Men det var också mästerkocken Karin Franssons stora dag. Av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf skulle Karin få den högsta utmärkelsen på Öland, nämligen Sollidenpriset, som tecknet på att hon blivit Årets Ölänning år 1992. Förföriska matångor, kryddade med timjan, salvia och rosmarin, låg som ett töcken över den månghövdade publiken.

Karin Fransson föddes år 1951 i en by som hette Rökenbach i Sydtyskland. Fadern Erich var järnvägstjänsteman och modern Ursula skötte hemmets alla sysslor. Karin längtade efter att komma ut i världen och tidigt ställde hon kosan till Sverige och till Öland. År 1977 hittade Karin den stora kärleken. Krögaren Ove Fransson öppnade stora famnen och kallskänken på Hotell Borgholm väntade på en kvinna som kunde presentera pittoreska, sydeuropeiska läckerheter på faten till suktande gäster.

Annons

Sedan dröjde det inte länge förrän naturbegåvningen med den härliga svenska-tyska accenten var hotellet kökschef och förde in en matkultur, som inte tidigare skådats på denna ö. Karin Fransson insåg direkt, att de utmärkta öländska råvarorna skulle bilda grund för en kvalitetsmedveten och fantasifull restaurang i den högre skolan. Fräscha grönsaker, egenodlade kryddväxter, bruna bönor, öländsk potatis och lök och så enormt fina lammrätter.

Det som särskilt gjort Karin Fransson välkänd i kulinariska kretsar är just hennes eminenta förmåga att tillaga och krydda lamm och då särskilt öländska sådana. Karin tycker, att öländska lamm är otroligt välsmakande och att man av dessa erhåller det enda riktiga lammköttet. Alvarets kalkrika beten påverkar smaken i en exklusiv riktning.

Karin Fransson är också sin egen trädgårdsmästare. Hon har egen sallads- och grönsaksodling och hon har en berömd kryddträdgård, som hon vårdar med stor kärlek. Timjan är den stora favoriten.

Karin Fransson är en sann kokkonstnär som gör tallrikens innehåll till en sinnlig njutning. Därför har hon ofta anlitats i televisionens många matprogram. Inspelningarna har ofta skett i det egna köket. Under många år har Karin Fransson medverkat i riksradions uppskattade matprogram Meny i P 1 och då tillsammans med Sven Ekberg och Måns Rossander. På Operakällaren har hon medverkat i den jury som utser Gastronomiska akademiens pris till Årets kock och där tillsammans med legendarer som Tore Wretman,Werner Vögeli och Nils-Emil Ahlin. En öländsk mästerkock tillsammans med landets kockelit.

Jordgubbar och vaniljglass är Karin Franssons hovdessert. En stilig och välsmakande dessert är också de många priser som flödat över Karin Fransson. Sålunda har hon erhållit Restaurangakademiens guldmedalj, Lilla Sällskapets silversked, Vägguidens bästa kockpris, publikationen Allt i mats stora pris och och Tore Wretmans guldmedalj.

Karin Fransson är definitivt given i Sveriges högsta gastronomiska division.

Juryns motivering

”Karin Fransson har fäst Öland på den kulinariska kartan. I sin matlagningskonst värnar hon särskilt det öländska jordbrukets hemmaprodukter. Karins medvetna satsning på kvalitet och goda sinnesupplevelser, och det sätt hon förnämligt förmedlar detta i media, har varit Öland till mycket god nytta”.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons