Annons

ÅRETS ÖLÄNNING 1991

Väderväxlingarna var imposanta denna Victoriadag, den 14 juli år 1991.
Nyheter • Publicerad 2 december 2012
Kiki Lundh, årets ölänning 1991.
Kiki Lundh, årets ölänning 1991.Foto: 

Sol och vindar och så mitt i alltihop en störtskur över Borgholms idrottsplats, precis när Årets Ölänning, Kiki Lundh, skulle få sin värdighet befäst. I festfrisyr och chic sommarpaletå trippade hon fjäderlätt fram mot konung Carl XVI Gustaf. Utan paraply överräckte monarken den hala Orreforsvasen och fader Pluvius hade öppnat alla kranar. Glädjetårarna flöt och strömmade.

Kiki Lundh, föredragshållaren, arkeologen, kulturskribenten och ölandshistorikern föddes år 1943 i Uppsala. Kikis fader Sven var språkpedagog och hennes mor Brita var journalist. Kiki tog studenten vid Skrapans legendariska gymnasium år 1961. Så väntade Uppsala universitet på den unga studentskan. En filosofie kandidatexamen i arkeologi avklarades snabbt och fylldes på med medeltidsarkeologi vid Lunds universitet.

Annons

Till Öland kom Kiki Lund år 1963. Här etablerade hon samarbete med den välkände docenten och arkeologen Ulf Erik Hagberg, som sedermera blev chef för Historiska muséet. Kiki blev projektledare för flera betydande utgrävningar av öländska fornlämningar. Nämnas kan utgrävningen av den stora brandgraven på Kungsgårdsalvaret, boplatsområdet vid Tjusby i Gärdslösa, gravfältet vid Strandtorp och den stora arkeologiska utgrävningen vid Folkeslunda i början av 1970- talet. Kiki Lundh tjänstgjorde under några år som antikvarie vid länsstyrelsens kulturmiljöenhet i Kalmar och fortsatte sedan som antikvarie vid länsmuséet.

Kiki Lunds öländska skötebarn har utan tvekan varit Forngården i Borgholm där hon bringat ordning i arkiven och anordnat arkeologiska utställningar På Träffpunkten i Färjestaden byggde hon upp ”Historium”, en fascinerande resa genom tidsåldrarna och som blivit ett omtyckt mål för skolans historieundervisning

Riksantikvarieämbetet har anlitat Kiki Lundh vid flera tillfällen. Bl.a. fick hon uppdraget att göra kulturen mera åtkomliga för turisten. Via informativa broschyrer presenterade hon kulturen i länet. Projektet fick arbetsnamnet kulturturism och har blivit mycket uppskattat.

Kiki Lundh är en flitig skribent. I många artiklar har hon initierat beskrivit den öländska historien, dess natur och människors levnadsöden. I flera sockenböcker är hon medförfattare, historien om Borgholms kungsgård med medeltida anor har hon tecknat ner och i praktverket Ölands järnåldersgravfält del II finns hon representerad med sin egen arkeologiska avhandling. Kiki Lundh har talat in en nittio minuter lång kasett om Öland. Och vill man höra henne ”live” berätta om Öland kan man besöka någon av hennes många föreläsningar.

Kiki Lundhs otroligt genomgripande arbete om det öländska landskapet har resulterat i flera fina utmärkelser. Hon har erhållit Ölandsklubbens stora stipendium, Lions kulturpris, landstingets kulturstipendium och Ölands kommunalförbunds kulturpris. Och så året 1991, det praktfulla Sollidenpriset, som kronan på verket.

Juryns motivering

”Kiki Lundh har, bland annat som arkeolog, forskat om Öland och ölänningar i forntiden men också i senare tid. Hon är initiativtagare till Historium och har gjort en viktig insats för denna Ölands senaste kulturella sevärdhet och turistattraktion Hon har också gett information om Öland i radio, tidningar och vid föreläsningar på ett sakligt, engagerat, entusiasmerande och lättillgängligt sätt och därigenom nått ut till många människor. Under en följd av år har hon gjort en stor, betydelsefull och gagnerik insats för Öland, dess invånare och kultur”.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons