Annons
Innehåll från THURGÅRDENS HANDELSTRÄDGÅRD

Thurgårdens Handelsträdgård: Med passion för pelargoner

Nu är pelargonsäsongen äntligen igång. Är du på jakt efter en ståtlig pelargon odlad med största omsorg är Thurgårdens Handelsträdgård utanför Färjestaden rätt ställe. Här hittar du både specialpelargoner och vanliga zonalpelargoner från tidig vår och hela vägen till sommaren.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Sakta men säkert börjar Thurgårdens Handelsträdgård fyllas med egenodlade vårblommor som så många längtat efter. Våren nalkas och Beata Thurborg, som driver Thurgården tillsammans med sin man Anders, ser en härlig tid framför sig.

– Inför påsk är det många som kommer hit, inte bara för vårblommorna, utan även för att köpa årets första pelargoner som är perfekta för fönsterbrädan. Vi har samlat väldigt många pelargonsorter. De som inte är licensbelagda förökar vi själva. Vi letar även ständigt efter nya sorter och varje år ökar vi samlingen, säger Beata.

”Våra pelargoner är med andra ord lika vackra som tåliga”

De pelargoner som finns nu att köpa på Thurgårdens Handelsträdgård får bo inomhus. När risken för frost är över går det bra att flytta ut dem. Då börjar högsäsongen för pelargoner på allvar.

– De mest populära är Mårbacka, tulpanpelargoner, rosenknoppspelargoner och alla de dekorativa sorterna med speciella bladverk, annorlunda blomform eller blomfärg. Framåt sommaren dominerar de vanliga zonalpelargonerna, säger Beata.

– Denna fantastiska växt kan skifta från vit, genom ett helt spektrum av rosa nyanser till flera olika röda variationer, även bladverket kan se olika ut och till sist kan de ha olika växtkraft.

– Hos oss får pelargonerna växa långsamt och naturligt, säger Anders och Beata som driver Thurgårdens Handelsträdgård tillsammans sedan 25 år.
– Hos oss får pelargonerna växa långsamt och naturligt, säger Anders och Beata som driver Thurgårdens Handelsträdgård tillsammans sedan 25 år.

Hårt arbete och små detaljer. Det är det som skiljer Thurgårdens sätt att arbeta jämfört med många andra ställen. Anders och Beata är passionerade odlare som månar om hela plantans livscykel. Deras pelargoner både säljs och odlas i ett växthus där de får det livsviktiga ljuset, jämn tillgång till vatten och bra yrkesjord. Det ger friska och starka plantor som varar hela säsongen.

– Hos oss får pelargonerna växa långsamt och naturligt. Stormarknadernas plantor står tätt packade på vagnar, där bara yttre lager får tillgång till ljus från ena sidan, och ofta helt utan vatten i flera dagar, säger Beata.

”Våra pelargoners enda resa är hem till ditt köksfönster eller din utekruka”

Thurgårdens pelargoner är med andra ord lika vackra som tåliga. Omsorgsfullt utvalda och provodlade av makarna Thurborg för att tåla både regn och torka och särskilt anpassade till klimatet och vattnet här. Anders och Beata använder nyttodjur i förebyggande syfte och slipper därmed kemiska bekämpningsmedel i onödan.

– Varannan vecka hämtar vi små steklar som livnär sig på lössen och andra skadedjur. Detta gäller inte bara våra pelargoner utan alla våra växter, säger Beata.

Thurgårdens pelargoner odlas och säljs i ett växthus där de får ljus, jämn tillgång till vatten och bra yrkesjord.
Thurgårdens pelargoner odlas och säljs i ett växthus där de får ljus, jämn tillgång till vatten och bra yrkesjord.

Att minimera transporter och erbjuda färska pelargoner hela säsongen är minst lika viktigt för Thurgården. Nya plantor drivs från tidig vår och ända fram till midsommar då zonalpelargonerna är i sitt esse.

– Våra pelargoners enda resa är hem till ditt köksfönster eller din utekruka, säger Beata.

Så här års kommer många in till Thurgården för att be om råd kring hur de väcker sina gamla pelargoner till liv.

– Vi rekommenderar att man planterar om dem i yrkesplantjord, som vi själva odlar våra pelargoner i. Vi har 25 års erfarenhet av denna jord och det står vi för, säger Beata som även gärna hjälper till att välja rätt pelargon för rätt ändamål. Beroende på om man vill ha en kompakt sort som ska planteras i en balkonglåda eller ett kraftigt växande exemplar för att planteras i en stor urna, säger Beata och tillägger:

– Övervintrade pelargoner behöver ofta beskäras, och kunder berättar ofta för mig att det känns tufft att klippa bort de gröna topparna. Blanda inte in moderskänslor – bara klipp, du kommer få en kraftigare och fylligare planta inom kort. De behöver även planteras om så de får ny energi inför kommande blomningssäsong.

Så tar du hand om din pelargon

Så snart det är plusgrader dygnet runt trivs pelargonen även ute. Den kan leva länge om du beskär den och ger den ny jord och näring emellanåt. En pelargon är en överlevare som är förlåtande även om du inte vattnar den frekvent.

Färgstark och elegant – här är tulpanpelargonen Red Pandora!
Färgstark och elegant – här är tulpanpelargonen Red Pandora!

Rusning efter årets pelargon

Varje år utses Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i samarbete med Blomsterfrämjandet. Vid den här tiden brukar det vara en anstormning till butikerna, många vill köpa ett eget exemplar.

– Alla har en relation till en pelargon. En del väljer den för att den är mycket tålig och en lättodlad sommarväxt, för andra är det samlingsobjekt. En del övervintrar den och en del köper nya varje säsong, men det är verkligen en blomma som engagerar alla växtälskare, säger Beata.

Ljuvliga rosenknoppspelargonen Appleblossom passar fint hos dig som gillar romantisk stil.
Ljuvliga rosenknoppspelargonen Appleblossom passar fint hos dig som gillar romantisk stil.

Stort utbud pelargoner och så mycket mer

På Thurgårdens Handelsträdgård finns mängder av olika sorters pelargoner, bland annat vildpelargoner, Mårbacka, rosenknoppspelargoner, stjärnpelargoner, doftpelargoner, tulpanpelargoner, hängpelargoner, kaskadpelargoner, äggskalspelargoner, kaktuspelargoner, dvärgpelargoner, zonalpelargoner samt årets pelargon.

Du hittar även ett rikt sortiment av perenner, rosor, buskar och träd, blommor för inne och ute och samt allt som hör trädgården och uterummet till som planteringsjord, krukor, prydnadssaker, gödning och gräsmattegödsel.

Här odlas även tulpaner till snitt tidigt på året, påskliljor i kruka och andra vårblommor till påsk, mängder med ampelväxter och sommarblommor, samt amaryllisar till advent.

Du kan även köpa ved, harpad matjord och boka grävtjänster för till exempel dränering, plantering och plattsättning eller altan.

Läs mer om Thurgårdens alla tjänster och sortiment här.

Annons
Innehåll från THURGÅRDENS HANDELSTRÄDGÅRD

Läs mer:

Fira din älskade med en reko tulipan från Öland

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se