Annons
Innehåll från NYBRO ENERGI

Liten guide till elmarknaden: Därför svänger det – och så blir det i vinter

Från historiskt höga priser till minuspriser – det svänger rejält på elmarknaden. Men hur blir det i vinter och hur ska man tänka kring elpriser och avtal? Här guidar Nybro Energis Kristoffer Blomberg dig genom el-tänket.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Elpriserna i Sverige påverkas mycket av vad som händer utomlands. När vi i vintras hade historiskt höga prisnivåer, rådde brist på el inte bara här utan i hela västvärlden.

Vad ska jag då tro om priserna i vinter?

– Förutsättningarna för lägre priser ser betydligt bättre ut än de gjorde förra vintern. Men vi påverkas ändå av händelser i omvärlden och om det till exempel blir en väldigt kall vinter. Därför är det viktigt att vi tar situationen i våra egna händer, blir medvetna konsumenter av energi och själva ser över vår förbrukning. Lyckas vi hålla nere energiförbrukningen gör vi också en insats för miljön, konstaterar han. Kristoffer och hans kollegor på Nybro Energi får ofta frågor om hur man bäst sänker sina elkostnader. Vissa råd handlar om investeringar på sikt, som att installera värmeisolerande fönster, investera i fjärr- eller bergvärme och solceller.

Sänk värmen, är ett av tipsen för hur du kan spara energi.
Sänk värmen, är ett av tipsen för hur du kan spara energi.
”Har du hög förbrukning kan du spara mycket genom medvetna val”

Hur mycket kan jag som villaägare spara då?

– Allt beror på pris. Men du sparar bäst genom att vara medveten om vad du gör – sänk duschtiden, höj värmen på kylen, stäng av AC:n, investera i nya lågförbrukande vitvaror… Är du smart och klurig tror jag att du kan du spara omkring 30 procent av förbrukningen – och kostnaderna.

Hur ska jag tänka när jag tecknar elavtal?

– Vi och många andra energibolag erbjuder just nu inga fasta elavtal. Detta eftersom denna typ av avtal blir väldigt dyrt för kunden eftersom vi som elhandlare måste försäkra oss mot extrema svängningar i inköpspriset på el. Ett rörligt elavtal är ungefär som att ha en rörlig ränta på sina lån – ofta blir den billigare i längden än det fasta priset, men du riskerar också extremt stora svängningar på grund av det osäkra världsläget just nu. Ett rörligt avtal passar dig som inte har möjlighet att styra din förbrukning alternativt dig som inte har så hög förbrukning. Priset varierar från månad till månad.

Timpris innebär att ditt elpris sätts och debiteras per timme. Du får alltså ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Skillnaden mellan ett traditionellt månadsbaserat rörligt elavtal – som bygger på ett medelpris på elen per månad och timpris, är att du kan påverka dina elkostnader genom att anpassa elanvändningen. Så ett timpris passar dig som är beredd att jobba lite med att följa elmarknaden och kan styra din förbrukning till dygnets billigare timmar.

Släck lamporna när du lämnar rummet, tipsar Kristoffer Blomberg om.
Släck lamporna när du lämnar rummet, tipsar Kristoffer Blomberg om.

Fem tips för att spara el och pengar

Här är konkreta tips på hur du kan minska din elförbrukning, och därmed din elkostnad

Använd el vid rätt tid på dygnet. Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst.

Sänk värmen inomhus speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.

Behåll värmen i ditt hus. En villas värmeförluster kan vara stora. Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.

Använd mindre varmvatten. Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.

Stäng av apparater och släck lamporna när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

Tänk efter vad du använder el till och undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.

Mer energisparinformation från Energimyndigheten

Energimyndighetens har bra tips som underlättar för dig som vill energieffektivisera ditt hus. En av dem är Husguiden – en guide för dig som vill energieffektivisera ditt hus.

För fler tips kring din elförbrukning

Har du frågor, vill ha råd eller tips kring din energiförbrukning? Tveka inte att kontakta kundtjänst!

Telefon: 0481-451 76

E-post: kundtjanst@nybroenergi.se

Du kan också läsa mer på nybroenergi.se

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se