Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

ICA Kvantum Färjestaden: ”Vi ska bli ännu bättre på det lokala”

Potatis från Sturessons, kött från Mysinge, bönor från Wiströms, kryddor från Ölands örtagård. Hos ICA Kvantum i Färjestaden kan du fixa hela måltiden på lokala råvaror – året om.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Visste du att Öland är ko-tätast i hela Sverige? Och att utan Öland skulle det knappt finnas svenskodlade bönor? Så speciell är jordmånen nämligen här på ön. Någon som har järnkoll på det är Anders Eklöf, ICA-handlare i Färjestaden sedan sex år tillbaka.

– Redan från starten här började vi skapa ett utbud som är unikt. Vi ska ha lokala råvaror och för oss innebär det sådant som odlas och framställs på Öland, säger Anders och pekar menande ut genom fönstren. Därute finns det som utmärker Öland och den speciella karaktär som öns råvaror kännetecknas av.

– Solen, vinden och Alvaret ger öländska råvaror en unik smak som du inte hittar någon annanstans, säger han, som arbetar här i Ölands köpstad tillsammans med 50 medarbetare.

”Tanken är att få ut budskapet om de fina, lokala råvarorna och lyfta fram producenterna.”

Här saknas innehåll

I hans ICA-butik hittar kunderna produkter från Sturessons potatis, Wiströms bönor, Mysinge kött, Ölands Örtagård, Skedemosse gårdsbryggeri, Ölands ägg och mycket mer. Men det är inte bara för den goda smaken han valt att ha ett stort lokalt sortiment.

– Vi verkar i en otroligt stor livsmedelsproduktion och jordbruksbygd och då ska vi hjälpa till så att lantbrukarna får avsättning för sina produkter.

Men att jobba med lokala råvaror och producenter är också en viktig del av butikens miljö- och hållbarhetsarbete, konstaterar han.

– Det öppna, betade landskapet som går ända ner till vattnet och med sin breda biologiska mångfald, är någonting vi vill bidra till att bevara. Södra Ölands odlingslandskap är ju med på Unesco:s världsarvslista.

Det lokala engagemanget har faktiskt gjort att Anders numera är Youtube-kändis. I en serie korta filmer besöker Anders sina leverantörer och förklarar hur produkterna blir till.

– Tanken är att få ut budskapet om de fina, lokala råvarorna och lyfta fram producenterna.

Med sina 30 år som ICA-handlare har alltid det lokala varorna varit i fokus.
Med sina 30 år som ICA-handlare har alltid det lokala varorna varit i fokus.

Hittills har det blivit sex filmer, men Anders ICA-butik har många fler lokala leverantörer än så, totalt 25–30 stycken. Till exempel Rosas chark, som gör charkprodukter av öländska råvaror med ett brett utbud som varierar över säsong. Hos Anders finns också lokala kroppkakor, gjorda på öländsk potatis och fläsk.

– Arontorps kroppkakor ligger bara någon kilometer från butiken. Så lokalt som det kan bli!

När det gäller utbudet av de berömda öländska jordgubbarna har en smärre revolution skett de senaste två åren.

– Nu har vi färska, fina jordgubbar ända till skördefesten i slutet av september.

På hösten är pumpor en storsäljare på ön – i alla storlekar levereras de härifrån till hela landet. Och självklart även till Anders butik.

”Genom att göra det tillsammans får vi lite mer muskler”

– Pumporna är fantastiskt goda. Jag har varit handlare i över 30 år och det är en ynnest att får vara en del av det här unika, bördiga landskapet med de fina producenter som finns här.

Totalt finns 13 ICA-butiker på ön, som gått samman i ett eget samarbete där de marknadsför Öland.

– Genom att göra det tillsammans får vi lite mer muskler och är bland annat en huvudpartner till Victoriadagarna vid hennes födelsedag den 14 juli. Vi är också en stor partner till skördefesten här på ön.

Han är själv född i Kalmar och drev tidigare butik i Gamleby, norr Västervik. Anders är utbildad ingenjör, men fick förmånen att bli ICA Handlare.

– Tanken var att prova detta några år för att sedan återvända till tekniken. Men möjligheten att få göra var dag lite godare och lite enklare för alla våra fantastiska kunder, gör att det inte kommer att hända, säger han och skrattar.

Framöver kommer det hända saker i den cirka 2 000 kvadratmeter stora ICA Kvantumbutiken, lovar Anders. Exakt vad väljer han att hålla hemligt än så länge.

– Vi kommer bli ännu bättre på det lokala. Vi är en riktig mataffär, det ska vi fortsätta vara.

Denna lilla bönan är en av de sorter som trivs i jorden på Öland.
Denna lilla bönan är en av de sorter som trivs i jorden på Öland.

ICA Kvantum Färjestaden

Vad: Erbjuder fina färskvaror och lokala delikatesser såväl som prisvärd vardagsmat, både i butik och online.

Var: Ölands köpstad.

Öppet: 7–22.

Se mer av ICA Kvantum och deras erbjudanden

Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

Läs mer:

ICA-handlaren med hjärta för det lokala

Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

Läs mer:

Bjud in till påskbuffé – med öländska smaker

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se