Annons
Innehåll från THURGÅRDENS HANDELSTRÄDGÅRD

Fira din älskade med en reko tulipan från Öland

Snart är Alla hjärtans dag här! På Thurgårdens handelsträdgård hittar du vackra, lokalodlade tulpaner – blommor som både håller längre och är snälla mot miljön.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Makarna Thurborg har ett gemensamt intresse för växter och odling. Den välbesökta handelsträdgården startade som en hobbyverksamhet för 25 år sedan.

Vår hobby växte och växte, i början delade vi med oss av det vi odlade till grannar och vänner, vi började odla mer och mer, det blev fler växthus med åren, tunnlar likaså. Plötsligt hade vi en handelsträdgård, säger Beata Thurborg.

Vad som började som en hobby har blivit en blomstrande verksamhet som håller öppet året runt. Beata delar med sig av hur deras resa tog form.

När det hela började så arbetade Beata som lärare och hennes man Anders var vaktmästare, de hade två små barn. Det skulle ta sju år innan handelsträdgården blev deras gemensamma heltidssyssla. Beatas intresse för växter kom under uppväxten då hennes morföräldrar i Polen var bönder, under barndomen följde hon deras odlingar och fick en förståelse i hur det går till. Anders gick trädgårdslinjen i Gamlebygymnasiet och har jobbat på ett flertal plantskolor.

Överraska din älskade med hållbara rekotulpaner istället för importrosor från Afrika. På Thurgårdens finns lokalt odlade tulpaner i de ljuvligaste nyanserna.
Överraska din älskade med hållbara rekotulpaner istället för importrosor från Afrika. På Thurgårdens finns lokalt odlade tulpaner i de ljuvligaste nyanserna.

Vi har verkligen ett delat intresse. Ibland kan jag undra hur vi orkar fortsätta och fortsätta, men det finns en speciell tjusning med växtligheten – hur växter blir till, utvecklingen man får följa, resultatet man får se efter allt jobb. Belöningen är slutprodukten efter att man vattnat, beskurit och planterat om. Växterna ger feedback på engagemanget helt enkelt, säger Beata.

”Hos oss får du en färsk tulpan som blivit snittad samma dag”

Ett nytt område för Thurgårdens handelsträdgård är tulpaner. Lökarna produceras i Holland – tulpanens mecka, och drivs upp på plats hos Thurgården.

– Vi köper lökarna från ett litet familjeföretag motsvarande vårt, de är omsorgsfulla om sin produktion, säger Beata Thurborg som driver Thurgårdens handelsträdgård utanför Färjestaden tillsammans med sin man Anders sedan 25 år.
– Vi köper lökarna från ett litet familjeföretag motsvarande vårt, de är omsorgsfulla om sin produktion, säger Beata Thurborg som driver Thurgårdens handelsträdgård utanför Färjestaden tillsammans med sin man Anders sedan 25 år.

Vi köper dem från ett litet familjeföretag motsvarande vårt, de är omsorgsfulla om sin produktion. När vi fått hem lökarna planteras de i jord och sedan ska de stå i olika temperaturer som förbereder dem för blomning. De tulpaner vi har nu planterade vi i september, de har förvarats i ett kylrum. Sedan tas de till ett varmt växthus som motsvarar värmen vi har i maj månad så att de ska blomma. Det tar ungefär fyra veckor, sedan har vi färdiga snittblommor, säger Beata.

Snart är Alla hjärtans dag här, den blomma som är mest förknippad med dagen är rosen, något som Beata tycker är lite synd då tulpaner är mest reko sett till säsongen.

”Rosor i februari kommer från Afrika, till skillnad från tulpaner som är odlade här”

Köper du rosor i februari kommer de kanske från Afrika till skillnad från tulpaner som är odlade här på Öland. Hos oss får du en färsk blomma som blivit snittad i stort sett samma dag.

Skillnaden mellan att köpa tulpaner i en handelsträdgård och på en stormarknad är stor, menar hon:

Där kanske blomman i värsta fall snittades för fyra veckor sedan och dessutom har den säkert transporterats och packats om på olika lager. Det gör att den inte håller lika länge. Våra tulpaner håller minst dubbelt så länge som de tulpanerna. Genom att köpa lokalodlade tulpaner minskar du transporterna och du får en bukett som håller längre.

Så håller dina tulpaner länge

• Byt vatten ofta, gärna varannan dag.

• Snitta tulpanerna en centimeter i samband med att du byter vatten.

• Ställ tulpanerna på en svalare plats nattetid.

• Lägg isbitar i vattnet, då blir blommorna krispigare samtidigt som det inte bildas mikroorganismer i vattnet.

Thurgården – så mycket mer än bara tulpaner

Just nu är det tulpansäsong hos Thurgårdens handelsträdgård. Lite längre fram hittar du även ett rikt sortiment av perenner, rosor, buskar och träd, sommarblommor och inte minst, ett unikt utbud av pelargoner. Samt allt som hör trädgården och uterummet till som planteringsjord, krukor, prydnadssaker, arbetsredskap, gödning och gräsmattegödsel. Du kan även köpa ved, harpad matjord och boka grävtjänster för till exempel dränering, plantering och plattsättning eller altan.

Läs mer om Thurgårdens alla tjänster här.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se