Annons
Innehåll från NORDEN MACHINERY

Ett så in i Norden bra gymnasieprogram som ger arbete

Gymnasiemässan går av stapeln nu på lördag. På plats på Lars Kaggskolan finns Norden Machinery som varit med och tagit fram industritekniska programmet.
– Vi söker elever med stort tekniskt intresse som vill fortsätta utvecklas inom teknik, vilket programmet möjliggör, säger Mary Winblad, HR Business Partner på företaget.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Norden Machinery är ett industriföretag som utvecklar och tillverkar tubfyllningsmaskiner. Har du någon gång funderat på hur tandkrämen kommer in i tuben, hur tuben försluts och kommer in i en kartong med en bipacksedel? Det sker med hjälp av företagets komplexa maskiner. Här arbetar 300 personer i olika roller och det är svårt att rekrytera personal som besitter den kompetens som krävs. Dessutom går många i pension och upplärningstiden är lång. Mot denna bakgrund satte Mary Winblad i samarbete med andra i branschen i gång med att utforska om ett industriprogram kunde vara aktuellt att starta.

– Det krävdes en hel del research innan, vi kom fram till att Lars Kaggskolan kunde hjälpa till med att starta ett sådant program om industriföretagen tar emot lärlingar, berättar Mary.

De fick ihop 21 lärlingsplatser vilket möjliggjorde att utbildningen kunde starta.

– Vi behöver fler människor som jobbar i en industri och vill ha ett inflöde av den här kompetensen. I dagsläget behöver vi lära upp ny personal från början men om vi får in elever från Industritekniska programmet kommer de ju att kunna lära sig under utbildningen och lättare få en anställning hos oss när den är klar.

”Det blir inte enformigt eller slentrian att jobba hos oss för tekniken utvecklas hela tiden.”

Redan idag har Norden Machinery ett tätt samarbete med elprogrammet och flera av deras anställda började sin resa på företaget i form av en praktik under gymnasietiden.

– Det är ett givande sätt, då vi får lära känna varandra ordentligt. Dessutom får eleverna känna efter om det är en arbetsplats de trivs på, säger Mary.

Norden Machinery har hela världen som marknad, 98 procent av deras maskiner går på export. Det är komplexa maskiner i olika storlekar och med olika komplexitet som tillverkas här. När man praktiserar här under Industritekniska programmet får man jobba med monteringen av maskinerna efter den ritning som konstruktörer gjort. När kund har godkänt maskinen åker montören sedan ut till kund för att montera maskinen på plats.

bild 1/4
Norden ligger i de norra delarna av Kalmar, i Snurrom för att vara exakt.
Många som besöker oss blir förvånade över hur rent och tyst det är, säger Mary.
Norden Machinery har varit med och tagit fram industritekniska programmet
Här är man mån om att de som vill ska kunna utvecklas
Norden ligger i de norra delarna av Kalmar, i Snurrom för att vara exakt.
Många som besöker oss blir förvånade över hur rent och tyst det är, säger Mary.

– För den som vill ut och resa är det här jobbet väldigt intressant. Vi har också en väldigt stor yrkesstolthet hos oss – man vet hur maskinerna fungerar och man har varit med på hela resan. Vi arbetar med teknik i framkant som ständigt utvecklas, berättar Mary.

På Norden Machinery tittar man mycket på interna rotationer och är mån om att de som vill ska kunna utvecklas. De har en genomsnittlig anställningstid på 13 år.

– Det blir inte enformigt eller slentrian, för tekniken utvecklas hela tiden, säger Mary och fortsätter:

– Vi har en kille hos oss som läste elprogrammet på Lars Kaggskolan, han gjorde sin praktik här och fick arbete direkt efter studenten. Efter ett par år som elmontör hos oss valde han att läsa på yrkeshögskola till automatingenjör, gjorde sitt examensjobb hos oss och efter det bytte han tjänst internt till automatingenjör vilket innebär att han idag programmerar maskinerna.

Här saknas innehåll

Mary vill sudda ut bilden som många har av hur det är att arbeta på ett industriföretag.

– Många tror att det är smutsigt och bullrigt, kanske att det handlar om att skruva en skruv här och där. Så är det absolut inte hos oss– många som besöker oss blir förvånade över hur rent och tyst det är. Dessutom arbetar man med mycket teknik och ständiga problemlösningar, säger hon.

Norden Machinery:

Norden är världsledande inom tillverkning av tubfyllningssystem. Varje år levereras cirka 150 maskiner över hela världen och idag finns cirka 5 000 maskiner i drift. Norden Machinery äger Franssons maskinbearbetning i Smedby som också tar emot lärlingar. Sammanlagt har företagen 300 anställda.

Läs mer om Norden här.

Om gymnasiemässan

Industritekniska programmet är ett helt nytt gymnasieprogram som startats i samarbete med regionala industriföretag och Lars Kaggskolan i Kalmar. Programmet är högskoleförberedande men gör dig även redo att börja arbeta direkt.

Läs mer om programmet

Gymnasiemässan äger rum 7 oktober mellan 10-14 på bland annat Lars Kaggskolan. Här får besökarna träffa både lärare och elever. Norden Machinery är på plats tillsammans med andra industriföretag i regionen och svarar på frågor om framtidsmöjligheter på företagen för de som går Industritekniska programmet. De bjuder även in till ett studiebesök för de elever som är intresserade.

Läs om gymnasiemässan

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se