Annons

SLUTREPLIK: ”Sverige behöver kärnkraften – nu och i framtiden”

Vindkraft och solkraft kan inte bli mer än ett komplement om vi vill att hela landet ska ha en trygg och stabil energiförsörjning. Sverige behöver kärnkraften nu och i framtiden, skriver Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M) i en slutreplik.
Debatt • Publicerad 24 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Faktum är att enda gången jag hört Centerpartiet applådera efter ett beslut i riksdagen är när det handlade om kärnkraftsnedläggning”, skriver debattören.
"Faktum är att enda gången jag hört Centerpartiet applådera efter ett beslut i riksdagen är när det handlade om kärnkraftsnedläggning”, skriver debattören.Foto: Adam Ihse/TT

Varför är elräkningen så hög? Svaret har gett sig till känna i form Anders Åkesson (C) och Kåre Ericsson (V) med flera. De två företrädarna för vänsterblocket är ivriga förespråkare av nedlagd kärnkraft. Längst går Åkesson som menar att den bästa lösningen är att vi använder mindre el. Något som närmast får betraktas som en fri fantasi i en verklighet där vi ska ställa om från fossila bränslen och där vi använder allt mer elektronik i vår vardag.

Åkessons nästa lösning är solkraft, vilket är en dyr nyhet för hushållen. Enligt Energikommissionen är solkraft drygt sju gånger så dyr att producera. Vindkraften är tre gånger så dyr. En högre elräkning och sämre villkor för företag är alltså en oundviklig konsekvens av Åkessons politik.

Annons

På grund av Centerpartiets och regeringens nedläggning av Ringhals skjuter elpriset i höjden samtidigt som Sverige eldar med olja för att klara elförsörjningen. Nedläggningen medför inte bara det uppenbara, nämligen minskad lokal elproduktion i södra Sverige, utan också minskad överföringskapacitet från de norra delarna till de södra delarna av elnätet. Bara den minskade överföringsförmågan motsvarar hela produktionskapaciteten vid Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget strax norr om Jokkmokk.

”Faktum är att enda gången jag hört Centerpartiet applådera efter ett beslut i riksdagen är när det handlade om kärnkraftsnedläggning.”

Här saknas innehåll

Åkessons ställningstagande bottnar inte i omtanke om hushållen, jobben eller ekonomin, utan i ett ideologiskt motstånd mot kärnkraft. Faktum är att enda gången jag hört Centerpartiet applådera efter ett beslut i riksdagen är när det handlade om kärnkraftsnedläggning.

Att kärnkraften inte skulle vara lönsam eller attraktiv att investera i, vilket både Vänstern och Centern menar, är ett märkligt påstående då statliga Vattenfall investerar i ny kärnkraft i Estland inte långt härifrån. I Storbritannien satsar regeringen miljarder på att utveckla nya mindre kärnkraftsreaktorer för att säkra energiförsörjningen. Frankrike kommer också att bygga nya kärnkraftverk för att möta ökande energi- och klimatkrav, vilket president Emmanuel Macron bland annat tog upp i samband med klimattoppmötet i Glasgow nyligen.

Givetvis går det att göra här också. Och det måste göras. Vindkraften är en viktig del i nuvarande energimix, men står enbart för 17 % av den totala elproduktionen. Och solkraften, den står för mindre än en procent. I Kalifornien som idag har den största utbyggnaden av vind- och solenergi måste återkommande roterande bortkoppling tillämpas i olika delar av delstaten för att kunna hålla elnätet i balans. Andelen förnybart uppgår där till runt 20–30%. Kärnkraften behövs för att skapa stabilitet och pålitlighet i systemet.

Sverige bör omedelbart påbörja bygget av två nya kärnkraftverk. Det är en förutsättning för att trygga framtidens energiförsörjning – men även för klimatomställningen, för tillväxten och för hushållens plånböcker.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons