Annons

”Coronaviruset har kostat varje svensk 200 000 kronor”

Måndagen blev väldigt orolig på världens finansmarknader med anledning av Coronasmittan och det plötsliga priskriget på olja. Stockholmsbörsen dök med nästan sju procent vid öppningen för att sedan återhämta sig något. ”Man får gå tillbaka till finanskrisen 2008 eller Greklandskrisen 2011 för att hitta något liknande”, säger börsanalytikern Ulf Petersson.
Kalmar • Publicerad 9 mars 2020
Enligt börsanalytikern Ulf Petersson har den senaste tidens fall på börsen kostat två tusen miljarder kronor i minskat börsvärde. Coronasmittan i kombination med oljekrig har orsakat turbulensen.
Enligt börsanalytikern Ulf Petersson har den senaste tidens fall på börsen kostat två tusen miljarder kronor i minskat börsvärde. Coronasmittan i kombination med oljekrig har orsakat turbulensen.Foto: Jörgen Ström

Efter en lång tid av uppgång har världens börsmarknader nu fått sig en rejäl törn. Coronavirusets spridning har börjat slå hårt mot världens finansmarknader. När dessutom oljesamarbetet mellan Ryssland och Saudiarabien brakade samman i helgen blev måndagen en mycket mörk ekonomisk dag världen över.

Annons

– Man kan säga att oljekriget kom som en blixt från klar himmel. Saudiarabien ville minska sin oljeproduktion för att hålla uppe priset men Ryssland var inte med på det. Det fick till följd att saudierna valde att öppna sina kranar vilket fått priset att falla till 30 dollar per fat. Det slår hårt mot alla – även mot USA där det kostar 50 dollar per fat att producera olja, säger Ulf Petersson som är börsanalytiker på Dagens Industri och krönikör i Affärsliv.

Bara i Sverige har den senaste månadens börsnedgång varit massiv.

– På en månad har börsvärdet på svenska aktier minskat med två tusen miljarder kronor. Det är halva svenska BNP. Slår man ut ett snittvärde har Coronaviruset kostat varje svensk 200 000 kronor, säger Ulf Petersson.

Bör svenska småsparare känna oro?

– Är man inte en van börshandlare och tror på en ännu djupare nedgång så kan det finnas anledning att kanske sälja, men den här situationen ger också lägen att köpa. Marknaden brukar alltid återhämta sig efter sådana här smällar och vanligen brukar en längre nedgång avslutas med en rejäl smäll. Mycket talar för att det bottnat ur nu. Oljekrig brukar också tendera bli kortvariga.

Det är ingen anledning till panik, alltså?

– Inte som det ser ut nu, men Coronaviruset är ju i ett pågående skede och vi vet inte vad det tar vägen. Tidigare stora börsfall har berott på ekonomiska orsaker och det har satts in stimulansåtgärder. Nu kan man inte göra så mycket annat än att hoppas på att smittspridningen avtar. Dess bättre verkar det som om utvecklingen i Kina och Sydkorea är på väg att vända med fler friskförklarade än smittade. Men fortfarande är utvecklingen i Europa och USA osäker.

Vilka sektorer förlorar mest på smittan?

– En stor förlorare är ju turismsektorn där många hotell redan fått stora problem. Det kan finnas skäl att staten går in med nån typ av ”Coronalån” för att rädda flera hotell från undergång om detta skulle bli långvarigt.

Finns det vinnare på Coronaviruset eller oljekriget?

Annons

– Kortsiktigt är det väl möjligen bilisterna som får lite billigare drivmedel. Normalt brukar flygindustrin vara vinnare när oljepriset faller, men eftersom smittan samtidigt ställt in många flygresor så finns det inga vinnare där heller. Jag skulle säga att alla sektorer är förlorare.

Fakta

Stora börsnedgångar

Största rasen på Stockholmsbörsen:

29 oktober 1987: -9,2 procent.

11 september 2011: -7,8 procent.

20 oktober 1987: -7,8 procent.

16 oktober 1989: -7,5 procent.

6 oktober 2008: -7,1 procent.

8 oktober 1998: -6,4 procent.

19 augusti 1991: -6,3 procent.

18 augusti 2011: 6,2 procent.

6 november 2008: -6,1 procent.

Källa: Dagens Industri.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons